Politerno > Україна і світ > Хакери “ламають” парламент Великобританії: що чекає країну після масштабної атаки

Хакери “ламають” парламент Великобританії: що чекає країну після масштабної атаки

  • 25 Червня, 2017
  • 1702 Переглядів
  • 0

Як і передбачали експерти, в цьому році крім терористів світ атакують хакери. Цього разу кібератаці піддався парламент Великобританії – депутати і пери не могли відкрити свою електронну пошту. Аналітики впевнені: кібервійни будуть тільки набирати обертів.

Вкрали паролі

“Це великий скандал. Взлом пошти парламентарів порівнюють з терористичними атаками. Вкрадена хакерами інформація може вплинути на майбутнє країни. Після парламентських виборів британська політика особливо вразлива, і будь-який “злив” може змінити розстановку сил в країні. Скандал може зіграти на руку опозиційній лейбористській партії”, – сказала “Вістям ” британська журналістка Олівія Мейсон.

Віртуальні лиходії, яких вже звинуватили у впливі на вибори в США за допомогою вкидання компромату, вкрали десятки тисяч логінів і паролів від електронних скриньок британських держслужбовців вищого рангу, включаючи міністрів. Дані доступні в інтернеті для продажу або обміну. Вкрадений пароль може коштувати від десяти центів до сотень тисяч доларів – залежно від статусу і посади користувача.

Як пише британська газета “Таймс”, паролі до облікових записів англійських міністерств, поліції і атомних станцій нібито викладені на російськомовних сайтах. А взламати пошту чиновників виявилося досить легко – за допомогою примітивного підбору ключових слів. Як повідомляє “Таймс”, держслужбовці, в тому числі поліцейські, депутати і міністри використовували паролі , які легко запам’ятовуються на кшталт слів police і password, які легко вгадати.

Головною метою нападу була електронна пошта нижньої палати британського парламенту. Поки триває розслідування, депутатам і держслужбовцям тимчасово обмежили доступ до їхніх службових поштових акаунтів поза будівлею парламенту.

Самі британці кажуть, що були готові до потужної кібератаки. “Ми знали, що наші державні структури стануть метою нападу”, – зізнався міністр зовнішньої торгівлі Великобританії Ліам Фокс. В основному витіки відбувалися під час масованих атак на соцмережі (як на мережу професійних контактів LinkedIn), але в списки також включені матеріали, яких фахівці з безпеки раніше не зустрічали. Це означає, хакери постійно крадуть нові дані.

Напад хакерів на британський парламент – в одному ряді з глобальної атакою на десятки тисяч комп’ютерів в приблизно 100 країнах. Місяць тому поліцейська служба ЄС заявила про напад небувалого масштабу, в результаті чого в Великобританії лікарні були змушені відправити багатьох пацієнтів додому, а французький автомобільний гігант Renault призупинив виробництво. Атакували також комп’ютерні системи німецької залізниці і іспанської телекомунікаційної системи.

Щоб встановити, хто стоїть за цією атакою, в Європі проводять комплексне міжнародне розслідування і відверто натякають на причетність російських хакерів. У Москві все заперечують, мовляв, самі постраждали, адже кіберзлочинці зламали сайти російського мобільного оператора “Мегафон”, МВС Росії, російського слідчого комітету і місцевої залізниці.

Звідки хакери

Американська розвідка також давно звинувачує Росію в кібератаках. Нібито російські хакери допомогли Дональду Трампу стати президентом, що в Кремлі послідовно заперечують. Сам Трамп довгий час називав перебільшенням повідомлення про втручання російських хакерів у виборчий процес, а тепер звинуватив свого попередника Обаму в потуранні. Нібито колишній президент ще до виборів знав про передбачуване втручання Росії, проте “нічого не зробив”.

При цьому в світі звучать звинувачення в бік самих американців. Спецслужби Штатів і місцеві онлайн-ресурси, зокрема пошуковик Yahoo, викрили в тотальному стеженні по всьому світу за допомогою інтернету. Зокрема, Yahoo підозрюють в таємному скануванні мільйонів акаунтів електронної пошти своїх користувачів за запитом спецслужб США. Фахівець з інформаційної безпеки Микола Возюк пов’язує скандал з хакерами і “шпигунські пристрасті” навколо пошукача.

“Стало зрозуміло, як інші інтернет-компанії використовують дані користувачів, чи стежать за ними через соцмережі”, – зазначив Возюк. У Німеччині теж бояться хакерів. “Меркель вже заявила про хакерську загрозу під час виборів в бундестаг у вересні. Є побоювання, що такі атаки можуть змінити результати голосування”, – сказав “Вістям” німецький журналіст Ерік Швіцер.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE