Politerno > Україна і світ > Попов: Зараз “мажоритарка” в Україні перетворюється на гречкосійство (Відео)

Попов: Зараз “мажоритарка” в Україні перетворюється на гречкосійство (Відео)

  • 29 Червня, 2017
  • 1625 Переглядів
  • 0

На нинішньому громадському етапі для України була б кращою пропорційна виборча система з відкритими списками.

Про це на телеканалі ZIK заявив Ігор Попов, народний депутат України (РПЛ), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції.

Нагадаємо, голова ВРУ Андрій Парубій заявив, що питання зміни виборчої системи в Україні знаходиться на етапі дискусії, а в парламенті немає голосів під один з 7-ми законопроектів про вибори. У ВРУ раніше була створена робоча група, яка працювала над ініціативами щодо виборчої системи.

Гість програми Ігор Попов розповів, що був членом згаданої вище робочої групи.

“У нас, серед експертів є консенсус, що на даному громадському етапі для України була б найкраща пропорційна виборча система з відкритими списками. Тому що на етапі розвиненої демократії – в Сполучених Штатах, Британії, Франції, Німеччини – “мажоритарка”, але на сьогодні наша “мажоритарка” перетворюється в гречкосійство. Тому нам на цьому етапі краще все ж відкриті списки”, – заявив гість програми.

Профільний комітет, продовжив депутат, прийняв “соломонове рішення”, сказавши, що виборча система – це політичне рішення, тому відносно нього повинні визначитися політики в сесійній залі. Венеціанська комісія, каже Ігор Попов, вважає, що країна сама повинна визначитися з цього питання.

“Що треба робити? Виносити і голосувати. Є 150 голосів, ладно, є 180 – ладно, з якої-небудь із законів, і тоді будемо допрацьовувати. Але якщо їх не виносити взагалі, то це буде ступор … Зараз заховати їх в тумбочку, якщо не в сміттєву корзину, то це не зрушить ситуацію ніяк “, – вважає Ігор Попов.

Коментуючи питання щодо того, чи встигнуть обранці до канікул проголосувати це питання, Ігор Попов зазначив, що на цьому пленарному тижні прогнозує “всеношну”, адже до порядку денного хочуть включити в закон про освіту, про медичну реформу, а кожен з цих питань вимагає розгляду щонайменше протягом двох днів.

“Тому на виборчу реформу, на жаль, на липень шансів немає”, – вважає Ігор Попов.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE