Politerno > Україна і світ > “Буде жорстко”. Рада проміняла канікули на спекотну підготовку до виборів

“Буде жорстко”. Рада проміняла канікули на спекотну підготовку до виборів

  • 26 Липня, 2017
  • 1295 Переглядів
  • 0

Судячи з усього, запущена підготовка до позачергових парламентських виборів

Незважаючи на літо і традиційну для нього паузу в політичному сезоні, розкручуються свіжі обличчя, а партії, що формують Верховну Раду, влаштовують штабні огляди і шукають прогалини в системі безпеки. Політтехнологи розповідають, що проходять “неформальний кастинг” у замовників.

Відкликали з відпусток

У партійних штабах помітне пожвавлення і чергова передвиборна лихоманка. Там зайняті пробілами в системі безпеки і оновленням програм. За даними “Вістей“, парламентські опозиціонери вже замовили політтехнологам нові передвиборчі програми і документи для проведення праймеріз.

Крім того, партії розкручують спікерів і “локомотивів” думок (т. зв. ломи). Помітно, що збільшився ефірний час для політичних ток-шоу в ефірах ключових телеканалів, а хвилинні коментарі виросли до півгодинних інтерв’ю (так політику легше сформувати впізнаваність). Крім того, в українських реаліях, де більшість партій живуть тільки в передвиборчий час, планують заново вибудувати систему регіональних центрів.

“Шукаємо людей, здатних займатися організаційними питаннями. “балакаючих голів” досить, а чорнову роботу робити нікому”, – розповідають апаратники в БПП. Підтверджують початок процесу і джерела в регіональних штабах.

“Всіх відкликали з відпусток і оголосили, що будемо вибудовувати роботу штабу”, – повідомляють штабісти однієї з партій в Одесі. Поки проекти будуються економні. В першу чергу не вистачає бюджету на ЗМІ і консультантів. Про це говорять самі політтехнологи. “Якщо раніше за супровід загальноукраїнського проекту були готові платити до $ 20 тис., То тепер їх лякає навіть сума в $ 5 тис.”, – говорить один з політтехнологів.

На цьому етапі грошей в кампанію вкладають на третину менше, ніж у попередню. “Але це тільки поки що, – каже політолог Руслан Бортник. – Кампанія буде на порядок жорсткіше і багатше, ніж раніше. Стоїть питання про відновлення впливу. Тому багато вкладуть в цей “рубікон” все, що мають”.

Співрозмовники “Вістей” кажуть, що одними з найбільш ресурсних будуть проекти Арсенія Яценюка, Олега Ляшка, Вадима Рабиновича і Валентина Наливайченка (який заявив, що піде на вибори разом з Саакашвілі). У них є фінпідтримка, людський ресурс та доступ до телеканалів.

Жорстка і фінансова

Планові вибори повинні пройти тільки через 2,5 року. За словами джерел “Вістей”, у влади є бажання дочекатися цього терміну і заради цього восени готові піти на переформатування коаліції. “Та не буде виборів. Ситуацію стабілізують. Єдиний варіант – якщо ситуацію сильно “качнуть” всі зацікавлені особи”, – сказав “Вістям” співрозмовник з бізнес-кіл, близьких до президента.

Порошенко ще 30 червня твердо заявив, що “ніяких виборів не подарує” – але для опонентів це прозвучало як постріл стартового пістолета. “Це визнали явним сигналом: пора готуватися всім. Інакше є ризик опинитися в ситуації, коли провладні сили підготовлені до виборів, а опозиція тільки включилася в процес. Це означає – пролетіти повз Раду”, – вважає політолог Олексій Якубін.

За його словами, поки немає чіткого розуміння, що буде через півроку або рік, і попередньо орієнтуються на те, що вибори відбудуться восени 2018 року. “Наші політики хотіли б дочекатися планових виборів, які відбудуться через 2,5 року.

Але йде жорсткий зовнішній тиск – Європа, США і Росія хочуть вирішити питання по Донбасу якомога швидше. І якщо цей склад Ради не в змозі це виконати, то вони зажадають іншого”, – говорить нардеп від БПП Сергій Каплін.

Більшості належить ребрендинг

Експерти кажуть, що до виборів партії збираються оновити назви. “Вже зрозуміло, що БПП повертається до старої назви “Солідарність”, готується до реанімації УДАР, розділиться на ряд нових проектів “Народний фронт”. Не виключено перейменування в партіях Саакашвілі і “Опозиційному блоці”, де також пожвавилися штаби і йде партійне будівництво”, – розповідає політолог Андрій Золотарьов.

Буде і ряд нових проектів. Зокрема, навколо себе збирає силовиків екс-глава МВС Анатолій Могильов. Збирають свій пул технологів і лідерів думок Юрій Луценко і Володимир Гройсман. Але поки неясно, до якого проекту вони долучаться в майбутньому.

Інфографіка “Вістей”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE