Politerno > Тернопільщина > У Тернополі автори проекту “торф’яних” котелень дискутували з екологами

У Тернополі автори проекту “торф’яних” котелень дискутували з екологами

  • 31 Липня, 2017
  • 1678 Переглядів
  • 0

Сьогодні, 31 липня, в Тернопільському прес-клубі представники підприємства, що переобладнує газові котельні на торфяні мали досить напружену дискусію з екологами та місцевими активістами.

Питання переобладнання діючих котелень на альтернативні види палива постало в 2016-му році.  Відтоді, в Тернополі в тестовому режимі переобладнали кілька котелень, зокрема на вулиці Київській та Франка. Тепер мешканці довколишніх будинків вимагають припинити їхню діяльність, оскільки їх турбує сморід і дим від роботи котелень.

Для того, щоб заспокоїти тернополян, в місто приїхали представники підприємства “Промгазтехнологія”, яке є виконавцем та інвестором цього проекту.

 “Є різні альтернативні види палива:  дрова, палети, лушпиння соняшника, солома, кукурудза, курячий послід… Але для Тернополя найвигідніше брати саме торф. Хоча, є розроблений пілотний проект щодо роботи котелень на кукурудзі. Зараз ми розглядаємо торф, оскільки його є мільярди тонн в Україні, а заготовка легкодоступна. В Тернополі ми не просто встановлюємо котли, а зробили нову лінію, яка готує паливо. Торф’яні котельні споживають вдвічі менше палива по тоннам, а по об’єму в 4-5 разів менше, аніж інші альтернативні джерела”, – розповідає менеджер підприємства Олександр Кушер.

Його думку поділяє директор підприємства теплових мереж “Тернопільміськтеплокомуненерго” Андрій Чумак, але пояснює, що торф – не кінцевий затверджений варіант.

“Система централізованого опалення в скрутному становищі, тож ми використовуємо усі переваги, щоб перекрити недоліки. При виборі видів палива ми зупинились на трьох видах палива: торф, агропелети (з відходів лущення гречки, соняшника тощо – прим.авт) і відходи деревини. Два місяці ми проводитимемо дослідження… Тобто, підприємство не має на меті використовувати лише торф”, – зазначає Андрій Чумак.

Місцеві активісти та пересічні тернополяни, котрі мешкають поблизу котелень, мають категорично іншу думку – припинити переобладнання і не використовувати торф.

 “В мене є усі рішення спеціалістів-екологів, де чітко зазначено, що труба для відходів із котельні на вулиці Київській розташована значно нижче висоти довколишніх будинків. Двадцять метрів – надто мало. Це означає, що усі шкідливі речовини потрапляють в помешкання”, – пояснює громадська активіста Юлія Мамчак.

Державна екологічна інспекція заборонила діяльність котелень на торфі до отримання позитивних результатів від їхнього управління. До слова, підприємство “Тернопільміськтеплокомуненерго” вже двічі штрафували за невиконання цих приписів.

 “Ми перевіряємо підприємство від березня 2017-го року. Дали їм припис не починати роботи, доки не буде позитивних результатів. Певний час роботи справді зупинили, а згодом ми отримали звернення від людей, що на Київській вулиці роботу знову відновили. Ще раз  оштрафували їх, адже згідно статті 39, вони не мають права вести діяльність без необхідних затверджень.Тож, зараз цей об’єкт господарювання  працює із викидом шкідливих речовин без необхідних дозволів”, – зазначає директор Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц.

Тепер лише залишається спостерігати, які висновки після сьогоднішнього спілкування безпосередньо із самими тернополянами, зробили представники підприємства “Промгазтехнологія” та “Тернопільміськомуненерго”, і чи слухатимуть вони норми законодавства. Адже екоінспекція готова дати позитивний результат, якщо усі  документи і екологічні вимоги будуть дотримані.

Джерело: beztaby.te.ua

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE