Politerno > Україна і світ > Нинішню владу терплять тому, що тривають військові дії. В іншому випадку вже був би Майдан, – Безсмертний

Нинішню владу терплять тому, що тривають військові дії. В іншому випадку вже був би Майдан, – Безсмертний

  • 16 Серпня, 2017
  • 1843 Переглядів
  • 0

Під гаслами про боротьбу з ворогом в Україні намітилася тенденція до централізації влади і ресурсів, що може привести до встановлення в країні не демократичного режиму.

Про це в інтерв’ю Цензор.НЕТ розповів колишній представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Роман Безсмертний.

“Більше року тому я вам говорив: “Коли війна йде другий рік, значить, вона комусь уже потрібна. У першу чергу тим, хто на ній наживається”. Коли війна затягується в четвертий рік, боюся, почне працювати механізм – тепер вона потрібна усім. Тому що поки вона триває, Україна, як суспільство і держава, ще існує”, – розповів він.

“Ситуація на сьогоднішній день приблизно така: суспільство у протистоянні із владою, яка паразитує на війні, тому її терплять саме через те, що тривають військові дії. В іншому випадку уже був би Майдан, і усе це тихо пішло б у небуття. Ось вам формула щастя людей, які зараз знаходяться при владі.

Очевидно, раніше на війні паразитували ті, хто на ній заробляли, а тепер це робитиме чиновник. Чим довше йтиме війна, тим більше у неї буде союзників. Такий її закон. Тільки такі генії, як Отто фон Бісмарк, казали: “Нам ще невелика війна із Францією, і ми об’єднаємо Німеччину”, – пояснив Безсмертний.

“Очевидно, що сьогодні на порядку денному в Україні є мілітаризація економіки, промисловості та влади. А за цим іде “ломка” Конституції в бік не демократії, а централізації влади. Тут тенденція зрозуміла. Ми можемо на поверхні мати суто реваншистську систему, яка спочатку поб’є ворога, а потім і власний народ. Тут дуже тонка грань. По ній треба вміти ходити”, – додав він.

“Наскільки я зараз бачу, ситуація катастрофічно летить у прірву. Боюся, за лозунгами про необхідність вразити противника буде “ломка” в бік централізації ресурсів, влади та повноважень, що зробить недієздатною цю систему.

Бо якби йшлося про певний перехідний період, я б це прийняв, як аргумент. А думати про майбутнє? Коли говорять, що нас порятує лише президентська влада чи ще якась, я розумію, навіщо це робиться напередодні виборів”, – резюмував Безсмертний.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE