Politerno > Україна і світ > Главу Нацбанку хочуть притягнути до відповідальності за тиск на суддів, – Нардеп Луценко

Главу Нацбанку хочуть притягнути до відповідальності за тиск на суддів, – Нардеп Луценко

  • 28 Серпня, 2017
  • 1326 Переглядів
  • 0

Глава Національного банку Валерія Гонтарєва повинна бути притягнута до відповідальності за тиск на суддів у справах незаконно ліквідованих банків.

Про це в коментарі УНН заявив народний депутат Ігор Луценко.

“Я вважаю, що Валерія Гонтарєва тиснула і тисне далі на суди. Є кримінальне провадження з цього приводу, яке протизаконно закрила прокуратура, але зараз повинна відновити.

І відповідно, Гонтарєву потрібно допитати, а також потрібно допитати високопоставлених клерків НБУ. Проте прокуратура зараз просто саботує всупереч закону своєї діяльності. Якби прокуратура не “спала”, і не займалася цим саботажем, то суди по-іншому судили б”, – сказав І. Луценко.

При цьому нардеп зазначив, що, незважаючи на тривалу відпустку, В.Гонтарєва залишається фактичним керівником Нацбанку.

“І наскільки я знаю, вона віддає вказівки і зберігає контроль. Нові кандидатури, які пропонувалися, це, очевидно, була така собі бутафорія. Просто Гонтарєва вирішила зняти з себе відповідальність, але не зняти повноваження”, – зазначив він.

І.Луценко зазначив, що вимагатиме допиту В.Гонтарєвої в рамках кримінального провадження за фактом тиску на суддів.

“В рамках своїх процесуальних повноважень, я як заявник у цій справі вимагаю, щоб вона була допитана. І я буду робити все для цього. Я впевнений, що за її вказівкою готувався цей лист (на ім’я голови Верховного суду України щодо рекомендацій, як суддям виносити рішення щодо ліквідованих банків – ред.) і вона сама його підписала. На мій погляд, тут є повний склад злочину і все залежить від того, наскільки політична ситуація дозволить прокурорам виконувати свої елементарні обов’язки”, – підкреслив він.

Нагадаємо, за даними правозахисників, суди у справах незаконно ліквідованих банків відбуваються в умовах адміністративного тиску, зокрема з боку голови НБУ В.Гонтаревої.

Вони не виключають, що саме лист В.Гонтарєвої голові Верховного суду України став підставою для направлення справи незаконно ліквідованого банку “Союз”, який виграв всі попередні судові інстанції проти НБУ, на повторний круг судових розглядів.

Про тиск на суддів заявляють і в справі банку “Михайлівський”. Юристи вважають, що рішення Київського апеляційного адмінсуду про визнання банку “Михайлівський” законно ліквідованим прийнято під тиском влади, адже він мав усі підстави визнати дії НБУ протиправними, а ліквідацію банку незаконною.

Як раніше повідомлялося, за фактом незаконного тиску В.Гонтарєвої на суди було відкрито кримінальне провадження. Однак, розслідування було недовгим. Через деякий час ГПУ закрило це виробництво, чим викликало обурення правозахисників і нардепа І.Луценко. За позовом останнього суд повторно зобов’язав ГПУ відкрити кримінальне провадження проти В.Гонтаревої. Крім того, вказав, що під час слідства варто як мінімум допитати саму главу НБУ.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE