Politerno > Україна і світ > Що відомо про брата Саакашвілі

Що відомо про брата Саакашвілі

  • 3 Вересня, 2017
  • 1534 Переглядів
  • 0

Вчора, 2 вересня, стало відомо, що брата Михайла Саакашвілі Давида хочуть депортувати з України за порушення режиму перебування в Україні.

На початку про це заявив радник глави МВС Ілля Ківа, а потім підтвердив і сам екс-президент Грузії.

“Сьогодні на світанку 8 представників МВС Авакова затримали мого брата Давида Саакашвілі, коли він виходив з дому в Києві і відвезли. Мабуть, таким чином намагаються вплинути на мене, щоб я передумав повертатися. Ви дуже погано мене знаєте, це як раз ще більше зміцнює мою рішучість захищати Україну і українців від бариг і їх свавілля”, – написав Михайло Саакашвілі у себе на ФБ.

Правда потім Давида несподівано відпустили на волю і депортувати передумали.

Страна” вирішила згадати, що відомо про брата Михайла Саакашвілі.

“Не був серйозним бізнесменом”

Про Давида Саакашвілі відомо небагато навіть в самій Грузії.

“Давид – молодший і єдиний брат Михайла, по батьківській лінії. Це син його батька, відомого в Тбілісі лікаря Ніколоза Саакашвілі від другого шлюбу (він пішов в іншу сім’ю ще до народження Михайла). Від другої дружини у Ніколоза крім Давида народився син Георгій. Михайло і зведені брати не були особливо близькі. Начебто у Давида був якийсь бізнес, пов’язаний з бензином. Давид в Грузії тримався в тіні, хоча і очолював до 2012 року Вищу школу юстиції. Це важлива посада, він відбирав на роботу суддів. А після Майдану і призначення Саакашвілі губернатором він поїхав жити в Україну”, – розповіла “Страні “грузинська журналістка Медея Кавелашвілі.

За її словами, ходили чутки про нібито любовний зв’язок Давида з колишньою главою Нацполіціі України Хатією Деканоїдзе.

“Пару років тому, коли Хартія була міністром освіти, таблоїди приписували їм роман, що Давид нібито кинув першу дружину і двох дітей. Але потім виявилося, що це неправда”, – говорить Кавелавшілі.

Сама Деканоїдзе в інтерв’ю одному з українських телеканалів також заперечувала зв’язок з братом Саакашвілі.

Михайло Саакашвілі запевняв, що не знає, чим займається його брат в Україні.

“Коли він був ще в Грузії, для мене принциповим було, щоб він не користувався ресурсами держави. Він, безумовно, не чиновник. Він ніколи не був серйозним бізнесменом”, – сказав він в 2015 році в інтерв’ю “Світському життю”.

Бензинові скандали

Тим часом, скандали і плітки переслідували брата постійно.

Наприклад, по Тбілісі ходить легенда про те, що нібито Давид Саакашвілі ще на самому початку правління свого брата поїхав до Азербайджану і домовився про отримання відкатів з транзиту нафти через територію Грузії (раніше азербайджанці нібито передавали “спасибі” представникам колишнього президента і тому вирішили продовжити традицію).

Коли про це дізнався Михайло Саакашвілі він, як свідчать чутки, дуже сильно розлютився на брата і заборонив йому влазити в бізнес-питання державного масштабу і займатися корупційними схемами.

Правда це чи ні достеменно невідомо. Але в зв’язці з нафтою і нафтопродуктами ім’я Давида Саакашвілі спливало неодноразово.

Опозиційні до Міхо грузинські політики звинувачували Саакашвілі в створенні “бензинової мафії”, в яку нібито входила фірма Wissol, фактичним власником якої вважався Давид Саакашвілі.

Нібито в 2000-х він від імені компанії скуповував земельні ділянки, на одній з яких побудував будинок площею 12 тисяч квадратних метрів.

Ось що говорив про брата Саакашвілі в період його життя в Україні грузинський політик, лідер партії “Грузинське зібрання” Джонді Багатурія: “Давид зараз є третьою людиною по дистрибуції нафтопродуктів в Україні. Ця людина ходила в калошах, зараз він мільярдер”.

Михайло Саакашвілі звинувачення в кумівстві і сприяння бізнесу брата відкидав.

“Не думаю, що правда те, що Давив був в якихось “схемах” Михайла. У них були прохолодні стосунки”, – сказав “Страні” журналіст Гіга Келбакіані.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE