Politerno > Україна і світ > А чи не пора владі покарати чиновників за брехню в е-деклараціях, перестати імітувати боротьбу з корупцією?

А чи не пора владі покарати чиновників за брехню в е-деклараціях, перестати імітувати боротьбу з корупцією?

  • 7 Вересня, 2017
  • 1341 Переглядів
  • 0

Чим більше спостерігаю за діяльністю НАЗК – тим більше у мене до них питань. Оскільки всі політики і чиновники, яких вони перевіряють, виявляються кришталево чистими.

Перевірили декларацію Порошенко – ніяких претензій. Хоча всім відомо, що він не вказав свою віллу в елітній іспанській Малазі. Про яку знає вся країна.

У Авакова знайшли “страшне порушення” – він не вказав дохід від продажу … картини. Ось хто вірить, що це єдиний прихований тіньовий дохід або бізнес?

Але “шило в мішку” не приховати. І все більше у ЗМІ просочується інформації про те, як саме політики обходять норми декларування. Залишаючи НАЗК в дурнях.

Класичний приклад – це Ляшко. Пам’ятайте, при “Злочинній панді” були борди “Переписала хату на кота”? Так ось у Ляшко роль такого “кота” грає його мама-олігарх. Точніше пенсіонерка-олігарх. Яка з моменту виходу на пенсію купила 4 квартири і 13 земельних ділянок в Київській області. Ми все ж розуміємо, звідки ці гроші і за що вони отримані Ляшком, обслуговуючим в Раді інтереси олігархів.

Але в чому проблема? Риба ж гниє з голови. Чиновники нижче рангом, спостерігаючи перших осіб, також зрозуміли, що їм можна брехати в деклараціях. І що їм за це нічого не буде. І технологія приблизно одінакова, більшу частину майна і бізнесу записувати на родичів. Причому на тих, інформацію про яких не треба подавати в електронну декларацію. Бажано оформляти на колишніх дружин за допомогою фіктивного розлучення. Наприклад, як пишуть ЗМІ, так вчинив екс-нардеп від Партії регіонів і нинішній проректор Авіаційного університету Луцький, який весь бізнес і левову частку нерухомості оформив на формально колишню дружину.

І він не один такий. Наприклад, такою же схемою скористався заступник голови Київського окружного суду Келеберда. Та й чимало інших суддів і чиновників. Та й депутатів.

І ось питання: чи не час нашій владі перестати імітувати боротьбу з корупцією? І змінити законодавство, прибравши “шпарини”, за допомогою яких чиновники і політики приховують нажите за допомогою корупції майно?

І головне. Антикорупційну ініціативу за допомогою “своїх” людей в НАЗК влада перетворила на банальну легалізацію корупційних капіталів. Оскільки НАЗК не перевіряє, як наші політики, чиновники і судді примудрилися “заробити” на багатомільйонне майно, перебуваючи більшу частину життя на держслужбі.

Втім, є інформація, що питання НАЗК на контролі у американського посольства. І Порошенко отримав певний сигнал, що роботу цієї “ручної” структури влади, пора б і поміняти. А то можна і, наприклад, не отримати грошей від МВФ …

Дмитро Корнійчук

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE