Прорив, як його зараз називають, насправді став наслідком неадекватних дій представників влади, які відповідали, як мінімум, за те, в якій спосіб він мав проходити чи не проходити кордон.

Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню From-UA розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Коментуючи останні події з Саакашвілі, наш співрозмовник зазначає наступне: “Наскільки мені відомо, на вчорашній день не було ніякої заборони, щоб людина, яка носить прізвище Саакашвілі і яка була позбавлена українського громадянства, перетинала український кордон. Більш того, польська сторона його пропустила: як зайшов у Польщу, так і вийшов. Це перший пункт.

Другий пункт: всі ці дії, безумовно, є наслідками прийнятого рішення про громадянство. Ми зараз обговорюємо наслідки, а не причини. А мені здається, що саме причини мали б бути усунуті для того, щоб такі події не відбувалися”.

Але, зазначає Бала, коли ходили чутки, що це було якесь шоу, хотілось донести до людей, що це була, безумовно, серйозна подія, котра підриває довіру до інститутів влади.

“Наслідки, які можуть бути після цього, не є передбачуваними в контексті того, що зараз робити владі, враховуючи те, що Саакашвілі і його адвокати подали в міграційну службу запит на статус політичного біженця, мотивуючи це тім, що його переслідує українська влада. І в цьому випадку ЄС на стороні Саакашвілі”, – констатує Бала.

Що ж стосується іміджу України, то наш співрозмовник каже наступне: “Всі за кордоном, я маю на увазі політиків, керівників урядів і держав, прекрасно розуміють сенс цієї події, і вони в курсі, що відбувається в Україні. Тому, на мою думку, треба було дати абсолютно спокійно можливість йому перейти той кордон — я не бачу в тому проблему.

Навіть коли вони всі сіли в поїзд, хай би цей поїзд їхав, і ніяких проблем би не було. Я не розумію, далі команду на території іншої країни, щоб поїзд не рухався — це взагалі нонсенс робити такі речі. Той самий спецназ, якій нагнали на “Шегіни”. Більш того, підвіз т.з. “титушок” – навіщо це було робити?

Всі ці події спровокували зворотну реакцію, як саме раніше дія спровокувала реакцію, що “я піду в Україну захищати свої права”. Які проблеми? Дайте в судовому порядку, хай захищає свої права. Захистить — окей, ми покажемо, що ми правова держава. Не захистить — окей, ми знову покажемо, що ми є правова держава. Все”.

Директор Агентства моделювання ситуацій вважає, що, на рівному місці, через якусь політичну доцільність прийняття тих чи інших рішень, ми маємо зараз непотрібні проблеми всередині країни, бо все, що розказують, зіштовхує якусь частину громадян з іншою частиною: хто стає прихильником Саакашвілі чи опонентом Саакашвілі і інших політиків.

Наостанок експерт відверто підкреслив: “Коли я чую порівняння, що чи можна, щоб в європейських країнах такі речі відбувались, щоб стріляли чи щось робили — це знову, м’яко кажучи, не відповідає дійсності, бо я вам тільки нагадаю — ті нелегали і мігранти з Близького Сходу, в якої кількості вони переходили кордони європейських країн, і по них ніхто не стріляв, і це також можна вважати проривом.

Тому все не так однозначно, як це подає чи одна, чи інша сторона. Тому, на мою думку, правильний вихід з цієї ситуації — це повернути ситуацію в правове поле України. Поставити крапку — і поїхали далі. Але я вважаю, що все буде не так, що ситуація буде тільки напружуватися.

З Саакашвили можуть зробити мученика, якщо його віддадуть грузинської стороні. По великому рахунку, у мене складається таке враження, що у владі не просто прихильники, а фанати Саакашвили працюють, щоб таким чином реанімувати його як політика, його політичну силу”.