Politerno > Україна і світ > Що вибере влада: переходити до силових дій чи підіграти Міхо, щоб послабити рейтингову Тимошенко

Що вибере влада: переходити до силових дій чи підіграти Міхо, щоб послабити рейтингову Тимошенко

  • 11 Вересня, 2017
  • 1588 Переглядів
  • 0

Після епічного прориву лідера партії “Рух Нових сил” (РНС), екс-керівника Одеської області Михайла Саакашвілі в Україну сам Міхо і група підтримки, як і противники, взяли паузу. Поки йде обмін заявами, звинуваченнями і погрозами без дій.

Як буде розвиватися ситуація далі – в матеріалі “Страни”.

Засідання в “Леополісі”

Після подій на пункті пропуску через “Шегині” Саакашвілі з’явився у Львові. Туди ж прибули лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко з однопартійцями і інші прихильники приїзду Міхо. Їх зустрічав міський голова Андрій Садовий та актив його партії “Самопоміч”.

Вранці в місцевому фешенебельному готелі “Леополіс” відбулася рада “майданної” опозиції на тему подальших дій. Вийшовши на брифінг, Тимошенко лише натякнула, про що говорили змовники.

“Після вчорашніх подій всі демократичні проєвропейські сили почали консультації для спільної координації дій та об’єднання зусиль з силами суспільства, які готові спільно до перемоги проходити шлях становлення України”, – заявила вона.

Сама Тимошенко, за даними “Страни”, повернулася до Києва тільки до вечора для участі в ток-шоу “Свобода слова” на телеканалі ICTV.

У свою чергу, Саакашвілі стверджує, що в українську столицю поки не збирається, а поїде в тур по країні агітувати проти “продажної влади і олігархів”.

“У мене немає паспортів. Я не можу літати на літаку. Буду їздити на машинах, на перекладних, автостопом, але достукаюся до кожного українця” – пообіцяв Міхо на брифінгу.

Джерело в оточенні доповнює: поки конкретних планів ще немає.

“Розмова дійсно йде про об’єднання зусиль різних сил. Проблема в тому, що Михайло бачить себе центром такого об’єднання. Але з цього приводу у потенційних партнерів є і інші думки” – говорить співрозмовник.

Не менш важлива для Саакашвілі зараз реакція Заходу на неоднозначну історію з переходом кордону. Втім, тут Міхо може бути спокійний: судячи з реакції іноземних ЗМІ, він в чисту переграв опонентів. Українська влада показана вдающоюся до непривабливих методів боротьби з ним, на кшталт затримки поїзда або фальшивого замінування прикордонного пункту. Натяк на авторитаризм читається між рядків.

Впливова New York Times, описуючи ситуацію, взагалі дійшла до того, що порівняла головного противника приїзду Міхо президента Петра Порошенка з його відстороненим попередником Віктором Януковичем: мовляв, діє тими ж методами плюс “також терпить буйну корупцію в країні і отримує вигоду з неї”.

“Зараз Саакашвілі бачить для себе пріоритетним завданням через ЗМІ забезпечити потрібну йому позицію Заходу, перш за все США. Щоб там склалося вигідне для нього враження про те, що відбувається навколо його персони. І щоб американці остудили запал Порошенко, не давши йому вчинити розправу над ним тим чи іншим способом”, – говорить співрозмовник видання, вхожий в кола опозиціонерів.

За даними “Страни”, 17 вересня Порошенко летить в Нью-Йорк на 73-у сесію Генеральної асамблеї ООН, де 20 вересня планується його виступ. Візит в США триватиме тиждень.

“Михайло і його союзники не хочуть виглядати в очах західних партнерів баламутами, які під час відсутності президента вирішили влаштувати бунт в державі. Тим більше, що, як показала прикордонна епопея, організація акцій кульгає та й людей потрібно підтягнути. Тому зараз активна робота буде вестися в регіонах, буде відбуватися мобілізація незадоволених для майбутніх акцій протесту в Києві”, – стверджує джерело, близьке до переговорів опозиціонерів.

Обійтися штрафами

Погрози покарати Міхо і соратників дійсно прозвучали. Сам президент Порошенко, коментуючи події в “Шегинях”, назвав їх злочином, який потрібно не політично оцінювати, а згідно з правом. На його думку, Саакашвілі слід в судовому порядку оскаржувати позбавлення громадянства.

“Замість цього скоєно злочин, тому що є конституційний принцип недоторканності державного кордону. Це питання національної безпеки держави. І мені все одно хто порушує державний кордон: чи бойовики на сході, чи політикани на заході. Повинна бути чітка правова юридична відповідальність”, – заявив Глава держави.

Покарати винних в події в “Шегинях” зажадали від правоохоронних органів у фракції “Блоку Петра Порошенко” (БПП).

“Потрібно поважати український закон і державний кордон України. Не можна дозволити, щоб група політиканів безкарно розгойдувала ситуацію всередині країни, підігруючи ворогові”, – йдеться в її заяві.

Те саме стверджує союзна фракція партії “Народний фронт” (НФ): “Всі, незалежно від того – колишній президент чи прем’єр-міністр, – повинні понести кримінальну відповідальність за прорив державного кордону. Так вимагає закон і справедливість, яку ми відстояли на Майдані”.

НФ хоче ініціювати зміну в законодавстві, посиливши закон щодо незаконного перетину кордону. Поки що за це передбачений штраф або адміністративний арешт. У Державній прикордонній службі заявили, що спільно з військовою прокуратурою і Національною поліцією ведуть розслідування інциденту і встановлюють осіб порушників. Побоювань з цього приводу в групі підтримки Міхо немає. “Зараз вони (влада – ред.) будуть кричати про порушення десятків кримінальних справ, але у них немає перспективи. Вони не пред’являть нічого серйозного: стаття про порушення при переході кордону декриміналізована. Відправлять квитанції про штраф – все”, – наполягає позафракційний депутат Віктор Чумак, який супроводжував Міхо.

Стратегії Саакашвілі і влади

Часу визначитися з планами і зміцнити ряди для обох сторін достатньо. Джерела в майданній опозиції кажуть, що політичний альянс Саакашвілі із Садовим з одного боку і Тимошенко – з іншого, залишається актуальним.

“Михайло буде далі координувати свої дії з Юлею. Але з Садовим у нього вже фактично створено політичний альянс. Участь “Донбасу” в історії з Міхо показова”, – говорить співрозмовник, маючи на увазі ветеранів батальйону і його колишнього командира, народного депутата від “Самопомочі” Семена Семенченко, які взяли під охорону Міхо, ледь той з’явився в Львові.

Також джерело видання говорить, що до майбутнього альянсу приєднається екс-глава СБУ Валентин Наливайченко та, можливо, інші політики.

“В цілому, все нагадує блокаду Донбасу, коли той же Семенченко заблокував залізничне сполучення з непідконтрольними терріторіямі, – вважає політолог Кость Бондаренко. – Влада тоді багато обурювалася з цього приводу, погрожувала кримінальними справами, але нічого не могла зробити і, в підсумку, сама оголосили блокаду. Зараз влада також стоїть перед нелегким вибором – переходити до силових дій проти Міхо або ж воювати з ним політтехнологічно. При першому сценарії це будуть перевірки, затримання, арешти. Напруга буде наростати і неясно, у що все виллється. Інший варіант – навпаки підіграти Саакашвілі так, щоб “помножити” популярність лідера “Батьківщини” та інших його друзів на його безперспективний рейтинг в межах 1-3%. Проблема виникне, якщо Міхо піде в тінь, а на передній план вийде сама рейтингова Тимошенко. Але чи дозволять це амбіції – питання … “.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE