Politerno > Україна і світ > Невже змовились? Луценко повторив тези Порошенка і Гройсмана щодо Антикорупційного суду

Невже змовились? Луценко повторив тези Порошенка і Гройсмана щодо Антикорупційного суду

  • 16 Вересня, 2017
  • 1450 Переглядів
  • 0

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що Антикорупційний суд будуть “створювати політики” і  працюватиме він лише на НАБУ.

Про це Луценко заявив 16 вересня на конференції YES, що проходить у Києві.

“Антикорупційний суд будуть створювати політики. Я не хочу, щоб суд створювали політики. Друге – я за те, щоб Антикорупціний суд розглядав справи усіх корупціонерів незалежно від того, хто їх затримав, а не лише тих, кого розслідує НАБУ”, – зазначив Луценко.

Генпрокурор запропонував створити Антикорупційну палату якнайшвидше та паралельно створювати Антикорупційний суд.

“Скільки займе часу створення нового суду? Моя історична пам’ять каже, що це роки. НАБУ створювали рік. У мене немає року. Давайте цього року створювати палату і паралельно почати робити суд. Давайте депутати, менше проривайте кордон – більше пишіть законів”, – заявив Луценко.

“Антикорупційний суд мені потрібен вже завтра! Мені байдуже, як це називатиметься – Антикорупційний суд, Антикорупційна палата – мені потрібне швидке рішення”, – заявив він і додав, що “4 тисячі хабарників прогулюють суди вже зараз”.

Також Луценко додав, що підтримує слова президента України та колишнього держсекретаря США Джона Керрі про те, що усі суди мають бути антикорупційними.

Як повідомлялося, у п’ятницю на міжнародному форумі YES президент Петро Порошенко висловив сподівання, що вже у жовтні в Україні з’явиться антикорупційна палата, а створення відповідного суду ще може зачекати, на що отримав заперечення колишнього держсекратаря Джіма Керрі.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час форумуї теж заявив, що не має значення, чи буде створено Антикорупційний суд чи палату, головне, щоб цей орган був незалежний і створився швидко.

Раніше Верховна Рада намагалася ухвалити законопроект про створення Вищого антикорупційного суду в Україні, але щодо нього в парламенті виникли суперечки.

Зараз на експертизі Венеціанської комісії знаходяться законопроекти про створення в Україні антикорупційного суду та про створення спеціалізованої антикорупційної палати при існуючому Верховному Суді.

Зокрема, комітет Верховної Ради з питань правосуддя і правової політики звернувся з проханням до спікера парламенту Андрія Парубія повернути законопроект №6011 про створення Вищого антикорупційного суду.

Водночас у Європі кажуть, що Україні потрібен саме антикорупційний суд. Міжнародна організація Transparency Іntеrnаtіоnаl вважає, що антикорупційна палата при існуючому суді не зможе замінити незалежного антикорупційного суду в Україні.

13 липня голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Європейський Союз більше не наполягає на створенні окремого антикорупційного суду в Україні, а згоден на створення антикорупційної палати в рамках чинної судової системи.

Згодом представник ЄС пояснив, що Юнкер виступає за створення необхідних органів для боротьби з корупцією в Україні і не заперечував створення окремого Антикорупційного суду, підтримавши спеціальну антикорупційну палату в рамках наявної судової системи.

Посол США в Україні Йованович у травні заявила, що США працюють з усіма учасниками формування Верховного суду. Окремо Штати виділяють одну важливу реформу – основу антикорупційного суду в Україн.

У Міжнародному валютному фонді переконані, що Україні потрібен антикорупційний суд. Про це повідомив в інтерв’ю ЕП заступник голови МВФ Девід Ліптон.

Нардеп Мустафа Найєм сьогодні назвав слова Порошенка щодо Антикоррупційного суду “пекельною маніпуляцією”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE