Politerno > Україна і світ > Чи зайдуть миротворці на Донбас?

Чи зайдуть миротворці на Донбас?

  • 27 Вересня, 2017
  • 1542 Переглядів
  • 0

Ніхто не очікує швидкого вирішення питання введення миротворців на Донбас, і свіжа заява міністра закордонних справ України Павла Клімкіна чергове тому підтвердження.

“Перша резолюція, яку прийматиме Рада безпеки ООН – вона буде технічної, вона дасть тільки поштовх, вона не буде містити мандатів всієї місії, і після цієї резолюції або паралельно з нею, оскільки це буде дипломатична і політична технічна місія, яку Генеральний секретар надсилає для того, щоб зрозуміти, які кошти і сили в тимчасових рамках і по організації процесу реально потрібні”, – говорить міністр.

Пару останніх тижнів слово “миротворці” увійшло до числа найбільш уживаних в наших ЗМІ. Здавалося б, уже забута ідея (про подібне говорили і раніше) стала набувати нові обриси. Кремль запропонував розмістити збройну місію ООН на лінії розмежування. Але з таким підходом категорично не згодна Україна, яка хоче бачити миротворців на всій території АТО, включаючи кордон з РФ. І саме такий варіант підтримує США і Європа.

Реакція російської сторони на українські пропозиції, як і слід було очікувати, була негативною. Москва категорично проти присутності блакитних касок на україно-російському кордоні. Крім того, Кремль наполягає, щоб розміщення миротворців узгоджувалося з представниками “ЛДНР”.

Останню вимогу можна вважати “декоративною”. Очевидно, що ці самі представники повністю несамостійні, залежні від РФ і, відповідно, будуть виконувати розпорядження своїх кураторів. Але формальне залучення їх до процесу створює ілюзію легітимності влади “республік”.

Очевидно, що присутність миротворців тільки на лінії розмежування означає заморожування ситуації на роки. А введення їх на всю територію, контрольовану сепаратистами, дає надію хоч на повільне, але все ж закінчення конфлікту. Але компроміс на умовах України поки що виглядає, якщо не малоймовірним, то вже точно досить далеким. Адже, якщо буде встановлено міжнародний контроль за україно-російським кордоном, то Москва втратить головний інструмент впливу на Україну – військовий.

В принципі, всі міркування можна звести до досить простої формули: немає переміщення зброї через кордон – немає збройного конфлікту. Чи влаштує це Путіна? Навряд чи. Москва вибрала тактику вичікування.

Чому Путін взагалі озвучив таку ідею? Вважаю, що тут немає ніякого секрету. Він намагається демонструвати міжнародному співтовариству своє “прагнення до миру”. Ось, мовляв, ми пропонували, але ви ж самі не захотіли…

Схоже, що на саме такий розвиток подій, а не на реальне вирішення проблеми і був розрахунок.

Можливо, що Кремль має чергові заготовки “Миротворці-2, 3, 4…”, якими він скористається і спробує передати “пас” українській стороні. При цьому знову метою буде не врегулювання конфлікту, а бажання поставити Київ в “незручне становище” в частині виконання політичної частини Мінських угод – мова, перш за все, про амністію і вибори на окупованій території.

Не хотілося б, але поки все йде до того, що ідея про миротворців буде “заговорена” і похована, залишаючись нереалізованим планом, за яким сторони так і не змогли домовитися.

Максим ГЛУЩЕНКО

Читайте також: Чому українцям краще позбутися ілюзій про миротворців ООН вже зараз

або Віктор Небоженко про миротворців і про “знущання” США над “російськими скрепами” (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE