Politerno > Україна і світ > “Схеми” про vip-пенсію екс-заступника Матіоса (Відео)

“Схеми” про vip-пенсію екс-заступника Матіоса (Відео)

  • 20 Жовтня, 2017
  • 1739 Переглядів
  • 0

Колишній перший заступник головного військового прокурора Володимир Жербицький з порушеннями домігся у суді нарахувань вдвічі більшої пенсії. Сума пенсії в чоловіка складає понад 18 тисяч гривень.

Про це йдеться у розслідуванні програми “Схеми” (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу “UA:Перший”).

Існував такий порядок, який передбачав, що пенсія нараховується майже без верхньої межі. Тобто в межах 90 % від заробітної плати відповідного працівника. Пенсіонер отримував майже стільки, скільки й чинний працівник прокуратури. Але це правило було скасоване через те, що такі пенсії були занадто високими, – зазначив старший юрист ГО “Громадський люстраційний комітет” Дмитро Кузін.

Прокурор вирішив судитися і Голосіївський районний суд став на його бік. Та у Правобережному об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України міста Києва, відповідно до судового реєстру, вирішили це рішення опротестувати і подали апеляцію.

Проте не заплатили 606 гривень судового збору – а це була обов’язкова умова – і апеляції не відбулося. Зрештою, рішення Голосіївського суду вступило у дію, і Володимир Жербицький отримав бажаний перерахунок. Згідно з декларацією, його пенсія зросла з 15 до майже 40 тисяч гривень на місяць.

Більше того, журналісти програми «Схеми» звернули увагу на те, що постанова Голосіївського суду щодо перерахунку пенсії високопосадовцю була прихована від громадськості більше року. Її опублікували тільки після кількох візитів, скарг та письмових звернень суд журналістів.

Та рішення суду було неправомірним, зауважують юристи.

“Пенсійний фонд чітко констатував – мав бути окремий закон про прокурорів, суддів тощо, для того, щоб можна було зробити перерахунок цієї пенсії. З 2015 року закон прийнятий не був і тому пенсії не мали бути перераховані”, – пояснює фінансовий експерт “Реанімаційного пакету реформ” Руслан Чорний.

Головний експерт групи “Пенсійна реформа” Віталій Мельничук додає: суддя у цій справі знайшла таку собі “лазівку”.

Це дуже така тонка схема і в ній зав’язаний уряд. 28 грудня 2014 року було ухвалено закон, де було визначено, що уряд визначає порядок перерахунку пенсій прокурорам. Уряд до цього часу не видав відповідної постанови. Питання провисло, і тепер хто може вирішити такі питання? Суд! Дуже дорого коштують суспільству і державі такі рішення, які неврегульовані на такому високому рівні,
– зазначив він.

У Пенсійному фонді прогнозують: це може завдати шкоди українському бюджету.

“У зв’язку з тим, що такий прокурор не єдиний, може купа бути людей, які присудять собі ті величезні пенсії, які були в минулому. Дійсно, це – великий прецедент, що може обернутися збитками для держави навіть не в мільйон гривень. Пенсія сплачується щомісячно і до кінця життя людини, тож це може перерости в мільярди, якщо брати в цілому по суспільству”, – пояснив член правління Пенсійного фонду України Галина Третьякова.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE