Politerno > Україна і світ > Влада таки “пропхала свою людину” у Міністерство охорони здоров’я

Влада таки “пропхала свою людину” у Міністерство охорони здоров’я

  • 26 Жовтня, 2017
  • 1766 Переглядів
  • 0

Конкурсна комісія з питань вищого корпусу державної служби обрала Артема Янчука державним секретарем Міністерства охорони здоров’я. Наразі Янчук є заступником директора Інституту законодавства Верховної Ради. Увесь процес обрання секретаря супроводжувався скандалами та маніпуляціями. Як відомо, у 2016 році конкурсна комісія вже обирала Наталю Шолойко держсекретарем МОЗ. Але тоді в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун виступила проти кандидатури пані Шолойко. У вересні Кабмін без юридичних на те підстав відмовився призначати Шолойко держсекретарем МОЗ і оголосив повторний конкурс. Просимо прокоментувати цю ситуацію пана Андрія Гука ‒ Голову Ради громадської організації “Асоціація медиків Революції Гідності”.

“Ситуація з проведенням конкурсу на посаду секретаря Міністерства охорони здоров’я викликає тривогу в медичної спільноти з двох причин, ‒ розповідає пан Андрій. ‒ По-перше, громадськості не пояснили, на якій підставі відбувся другий конкурс. Торік одна з медиків Майдану, Наталя Шолойко, пройшла всю перевірку і заслужено перемогла на відкритому прозорому конкурсі. Згодом появились заяви від якихось громадських організацій про буцімто конфлікт інтересів. Синхронно про свою незгоду з кандидатурою Наталі Шолойко висловила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Але позиція пані Супрун аж ніяк не може бути юридичною підставою проводити повторний конкурс. Заяви про непрозорість конкурсу є щонайменше дивними. Уся аргументація зводиться до того, що чоловік Наталі Шолойко веде фармацевтичний бізнес. Відколи це злочин? У підсумку рішення конкурсної комісії без юридичних висновків і розслідування, фактично проігноровано. З чимось подібним я не стикався раніше. Відбувся вельми тривожний прецедент.

Це один бік питання. Тепер щодо повторного конкурсу. Я був присутній на фінальній співбесіді конкурсу як спостерігач від ГО “Асоціація медиків Революції Гідності”. До конкурсу допустили п’ять кандидатів. Троє з них ‒ це гідні кандидати, що достойно пройшли співбесіду. Справжньою несподіванкою стало те, що кандидат Артем Янчук виявився дійсним членом Комісії з питань вищого корпусу державної служби. Це ж абсурд! Пан Янчук ‒ людина, яка протягом останнього року брала участь у всіх конкурсах, була присутньою на співбесідах і, ймовірно, мала доступ до конкурсних завдань. Ми одразу подали до комісії звернення про те, що, на наше переконання, участь у конкурсі члена комісії створює нерівні умови для всіх інших кандидатур, а також є конфлікт інтересів у членів комісії, які в цьому відборі повинні оцінювати свого колегу, отже, у разі його обрання можна буде стверджувати про упередженість членів комісії. Наше звернення комісія проігнорувала і передбачувано проголосувала за свого колегу, оголосивши його переможцем конкурсу. Парадокс у тому, що основне місце роботи Артема Янчука ‒ Інститут законодавства Верховної Ради України. Він навіть не має профільної освіти. Якщо говорити простою мовою, це людина, яка далека від медицини.

Я і велика кількість представників громадськості вважаємо, що члени комісії банально “проштовхнули свого”. Ми подали звернення до прем’єр-міністра Гройсмана, на яке так і не отримали відповіді. Текст звернення опублікований на фейсбук-сторінці Медичної Служби Національного Спротиву Євромайдану. Порушуватимемо також це питання на Національному форумі охорони здоров’я “ЗА ЗДОРОВУ НАЦІЮ”. Усілякими методами добиватимемось справедливості.

С. КОСТЮК

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE