Politerno > Тернопільщина > У БПП Тернопільщини розкаялись, що крали та збирали з аграріїв “данину”

У БПП Тернопільщини розкаялись, що крали та збирали з аграріїв “данину”

  • 30 Жовтня, 2017
  • 1925 Переглядів
  • 0

Конфлікт, про який вголос заговорив заступник голови Зборівської РДА Михайло Бігус, виявляється, мав продовження.

Нагадаємо, що пан Бігус (представляє пропрезидентський БПП) звинуватив свого теперішнього керівника Ігоря Яворського (на фото, досі думає, що він представник “Удару”) у виділенні земельної ділянки поблизу меморіальної могили на честь Зборівської битви. Про це чиновник писав багато та розлого у себе на “Фейсбуці”.

Згодом все стихло. Сталося це після розмови Михайла Бігуса з головою ОДА Степаном Барною (з яким Бігус жив в одній кімнаті під час навчання в Тернопільському педуніверситеті). Найімовірніше, Барна попросив не роздмухувати конфлікт до виборів, адже 29 жовтня обиратимуть голову та депутатів Зборівської об’єднаної громади. На голову, до речі, претендує висуванець БПП, діючий міський голова та близький друг Ігоря Яворського. Але Степан Степанович трохи спізнився.

Ще до його розмови з Бігусом, той встиг розіслати листа представникам аграрного бізнесу, в якому кається, що збирав з аграріїв данину.

“Хочу повідомити Вам про проблему, про яку може дехто і знає або догадується, але яка стосується практично кожного аграрного підприємства Зборівського району. Три з половиною роки пройшло з Революції Гідності, з загибелі Небесної Сотні, з початку російсько-української війни. Здавалось, що прийшов час змінити країну, оновити владу, провести реформи та дати можливість українцям стати господарями на своїй землі. На жаль, чомусь так не сталось. Ми можемо нарікати на Київ, але подібне робиться і в нас на місцях. Зокрема майже всі Ви активно допомагали району вирішувати багато проблем. Проте голова районної державної адміністрації Я-ВОР-ський зловживає Вашою довірою та допомогою”, – починає свого листа пан Бігус.

Далі – йдуть факти: “Пам’ятаєте, в 2016 році була нарада в голови РДА, де аграрники домовились надати допомогу районній владі для вирішення проблем району в розрахунку 20 грн від 1 га ріллі, що знаходиться в обробітку. Більшість з Вас перераховувала кошти на рахунок громадської організації “Зборів-фест”, частина привозила кошти наручно. Проте хто прозвітував перед Вами за ці кошти, куди вони були витрачені? Так, багато грошей справді пішло за вирішення різноманітних потреб району, але значна частина коштів витрачені невідомо на що. Голова громадської організації «Зборів-фест» неодноразово знімав кошти і передавав їх або особисто або через мене пану Я-ВОР-ському, а на що вони витрачались, ніхто не знає”.

“В цьому році знову на весняній нараді домовились допомагати підтримувати районний футбол з розрахунку 15 грн. з гектара. Але знову Я-ВОР-ський почав використовувати ці кошти не на футбол. Зокрема за його вказівкою було перераховано 25 тис. грн. на придбання 25 спальників для проведення навчальних зборів Чортківського загону територіальної оборони. Ціна одного спальника становила майже 1000 грн., хоча інші райони купляли спальники по 660 грн. (я сам пропонував йому купити спальники по такій ціні, але він не слухав), дехто ще дешевше. Потім декілька тисяч грн. він сказав принести йому нібито для учасників АТО, хоча обидві громадські організації ветеранів АТО, які діють в районі, ці кошти від нього не отримували. А потім в середині серпня до мене прийшло керівництво федерації футболу м. Зборова та просило кошти на футбол, бо на рахунку грошей вже не було (до декого я особисто дзвонив і просив допомоги)”. – продовжує викривати факти шахрайства Михайло Бігус.

До тих, хто не хотів платити, застосовували методи впливу. Зокрема, ним направлялись перевірки в ТОВ «Зборівські лани», ДП «Озерна», за його дорученням я об’їжджав та виявляв факти використання державної землі без правовстановлюючих документів по ряду інших підприємств, по яких не було перевірок, бо керівники погодились перерахувати кошти. Крім того, деяким підприємствам з боку Я-ВОР-ського штучно не погоджувалися отримання дозволу на викиди, зокрема ДП «Озерна» з жовтня 2016 по липень 2017 року. На мої заперечення, що це незаконно, він не реагував. Цього року Я-ВОР-ським також було підготовлено листа про перевірку фактів використання державної землі без правовстановлюючих документів лише на ті підприємства, які не перерахували кошти на футбол. Враховуючи, що керівник Держгеокадастру в Тернопільській області Мартинюк його друг, усім «опозиціонерам» перевірка гарантована.

Михайло Бігус у своєму листі керівникам агропідприємств просить вибачення за свої дії: Я хочу вибачитися перед усіма, бо я брав в цьому участь, зокрема в перевірках та знав, що кошти йдуть не за призначенням. Я-ВОР-ський, який прийшов до влади на хвилі Революції Гідності, та який завдячує посаді Героям Небесної Сотні, сам перетворився на те зло, проти якого вони боролися та померли. Як у відомій східній казці, рицар, який вбив дракона, що тероризував людей, за деякий час сам перетворився на дракона. Він не цінить людей, не цінить дружбу. Люди для нього знаряддя. Я два з половиною роки працював з ним, терпів, думав зміниться, але коли посмів заперечити, бо він захотів віддати земельну ділянку біля Козацької могили під город (0,2 га) для якогось хлопа з Козови, то на мене почався тиск і переслідування, щоб мене звільнити з роботи.

На завершення він резюмує: “Я не тримаюся за посаду, бо прийшов на неї, щоб щось зробити для району. Я-ВОР-ський тут чужий і за останній рік він яскраво довів, що йому байдужий Зборів. Я не закликаю до якихось дій – Вам вирішувати, чи писати про його зловживання, чи допомагати йому далі. Але вимагати звіт про використання коштів, які Ви чесно заробили і дали на потреби району, маєте повне право”.

http://vkursi.te.ua
Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE