Politerno > Тернопільщина > Тернопіль впровадив план відкриття даних

Тернопіль впровадив план відкриття даних

  • 30 Жовтня, 2017
  • 1629 Переглядів
  • 0

18 жовтня на засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради затвердили Стратегію відкритих даних на 2017-2018 роки, що розроблена на основі принципів Міжнародної хартії відкритих даних.

Першим продуктом, який Центру громадського контролю “ДІЙ!” в Тернополі вдалося створити завдяки відкритим даним, – Інтерактивна карта комунального майна міста. Подібний інноваційний інструмент лише підтвердив готовність усіх зацікавлених сторін – влади, громадськості та бізнесу –  разом працювати у напрямку підвищення відкритості міста та прозорості управління комунальним майном.

«Стратегія розвитку відкритих даних дасть можливість представити тернополянам більшу кількість відкритих даних, на основі яких можна буде розробляти такі ж ресурси, як Інтерактивна карта реєстру комунального майна, карта позашкільних навчальних закладів, оприлюднювати на інтерактивних платформах відкриті дані з інших важливих сфер життєдіяльності міста», – коментує міський голова Тернополя Сергій Надал.

Відкриті дані – не просто ті набори інформації, які легко можна знайти на сайті чи отримати запитом, а ті, що є читабельними для комп’ютерної програми. І це не звичайна забаганка, а обов’язкова вимога Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Постанови Кабінету Міністрів України №835, які уже давно вимагають їх впровадження.

«Може здаватись, що дані відкривають для підвищення прозорості та для місцевих активістів, щоб ті проводили моніторинг діяльності ради. Хоча, приклад інших країн показує – перш за все, вони служать надзвичайно корисним інструментом для самої ж місцевої влади. Набори даних використовуються для візуалізації динаміки розвитку, виявлення проблем, аналізу середовища і т. п., що прямо покращує ефективність прийняття рішень. Усі сторони від цього лише виграють», – зазначає Василь Томчишин, координатор Центру громадського контролю “ДІЙ!” в Тернополі.

У Стратегії визначена та описана покрокова діяльність, яка направлена на розвиток  відкритих даних у місті. Створення єдиної, відкритої та доступної бази відкритих даних Тернопільської міської ради – основна мета документу.

Над створенням Стратегії працювала робоча група, у яку входили працівники Тернопільської міської ради, представники Мережі центрів громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі та проекту TAPAS – Прозорість і підзвітність у держуправлінні та послугах. Використовуючи набори відкритих даних, можна створити ще не один ресурс для оптимізації та автоматизації життя міста. А написання Стратегії відкритих даних та створення інтерактивної карти комунального майна доводить, що Тернопіль ще має простір для розвитку та впровадження новітніх рішень. Повний текст Стратегії можна знайти ТУТ.

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі.

Довідка: Центр громадського контролю “Дій!” – спільний проект чеської організації People in Need та всеукраїнської громадської організації Центр UA за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність – Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ВІДКРИТИХ ДАНИХ В МІСТІ ТЕРНОПОЛІ НА 2017-2018 РОКИ:

https://docs.google.com/document/d/1xoMhtqfjbW5VzDnYzNblIsc8VxGbhFqF2PAsOKORI8w/edit?usp=sharing

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE