Politerno > Україна і світ > Західна преса проводить паралелі затримання Саакашвілі при Порошенкові і Тимошенко при Януковичі

Західна преса проводить паралелі затримання Саакашвілі при Порошенкові і Тимошенко при Януковичі

  • 5 Грудня, 2017
  • 1598 Переглядів
  • 0

Екс-губернатора Одеської області, екс-президента Грузії, а тепер одного з головних опозиціонерів України Михайла Саакашвілі сьогодні затримали. Та згодом, його прихильники звільнили його з мікроавтобусу СБУ, виламавши двері.

Світові ЗМІ відреагували на події в Україні.

“Україна затримує колишнього президента Грузії. Прихильники протестують”

Саакашвілі, можливо, є найпопулярнішим опозиційним політиком України і викликом президенту Петру Порошенко, пише The New York Times.

Видання нагадує: “Саакашвілі був президентом Грузії майже десять років, перш ніж він покинув країну в 2013 році. Він пішов у відставку в якості одеського губернатора в 2016 році, скаржачись, що його зусилля щодо викорінення корупції натрапили на перешкоди з боку влади … Протистояння Саакашвілі з Порошенком викликало велелюдне народне невдоволення повільними темпами обіцяних реформ Порошенка”.

“Хаотичні сцени затримання Саакашвілі в Києві”

Reuters так описує те, що відбувалося у будинку Саакашвілі: “Звернувшись до прихильників з даху будинку, Саакашвілі звинуватив Порошенка в тому, що він зрадник і злодій. Він спробував знову звернутися до натовпу, коли його заштовхували в синій мікроавтобус.

“Те, що вони роблять, – це беззаконня в очах всього світу, – сказав Саакашвілі. – Я закликаю всіх українців виходити на вулиці і витісняти злодіїв”.

“Це останній поворот в тривалій ворожнечі між українською владою і Саакашвілі, який був запрошений президентом Петром Порошенко, щоб стати губернатором регіону, але одноразові союзники швидко розійшлися”, – додає агентство.

“Колишній президент Грузії загрожує зістрибнути з даху”

Видання The Independent також описувало те, що відбувалося сьогодні в Києві. Зокрема, воно процитувало повідомлення українських ЗМІ про те, що Саакашвілі погрожував зістрибнути з даху свого будинку, коли туди прибули “прокурори, підтримувані Порошенком”.

“Добре відомо, що Саакашвілі перебуває в прямому протистоянні з президентом України Петром Порошенком. Порошенко не побоявся використовувати державні органи, такі як прокуратура, проти свого ворога”, – пише видання.

“Драма на даху”

Видання The Financial Times пише, що в хаотичних подіях вівторка “зазначається найостанніший спазм в різкому протистоянні між президентом України Петром Порошенком і колишнім грузинським лідером у вигнанні, який заново винайшов себе як українську опозиційну фігуру”.

Видання зазначає, що затримання викликало спекуляції про те, що Саакашвілі буде депортований до Грузії, де він втратив своє громадянство, але йому пред’явлені кримінальні звинувачення.

Також газета підкреслює, що в останні тижні українська влада насильно депортувала кількох соратників Саакашвілі в Грузії.

“Україна має досвід ув’язнення політичних опонентів”

У The Washington Post згадали в зв’язку з затриманням Саакашвілі історію суду над іншим опозиційним політиком – Юлією Тимошенко.

“Не відразу було ясно, чому Саакашвілі був затриманий, хоча українські ЗМІ повідомляли, що він, можливо, готував переворот, щоб скинути уряд президента Петра Порошенка.

В України вже є історія ув’язнення політичних опонентів, таких як колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, і критики Саакашвілі відразу ж поставили під сумнів реальні мотиви затримання, тим більше, що він тільки що оголосив про плани у боротьбі з його колишнім союзником Порошенком”, – пише видання.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко підтвердив на брифінгу звинувачення, що Михайло Саакашвілі був затриманий за співпрацю із збіглим олігархом Сергієм Курченко. Нібито Курченко спонсорував останні акції протесту Міхо в Києві, на що виділив 500 тис. Доларів.

Згодом Генеральна прокуратура оприлюднила запис начебто розмови екс-президента Грузії Міхаіла Саакашвілі і Сергія Курченка.

Нагадаємо, Саакашвілі близько 08:00 піднявся на дах багатоповерхового будинку по вулиці Костьольній біля Майдану Незалежності через обшук у квартирі, де він живе.

Кореспондент LB.ua став свідком, як він погрожував зістрибнути. На дах будинку пожежною драбиною виліз спецназ. Понад годину екс-президента Грузії на даху не спостерігалося.

Однак о 09:08 Саакашвілі з’явився на краю даху. Він заявив, що його хочуть затримати. Саакашвілі закликав своїх прихильників не дати цього зробити. О 09:19 силовики відтягнули Саакашвілі від краю даху.

Як повідомлялось, співробітники СБУ спільно з Генеральною прокуратурою затримали екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі.

На вулиці Трьохсвятительській в Києві, де стояв заблокований автомобіль із затриманим Михайлом Саакашвілі, його прихильники почали зводитити барикади зі сміттєвих баків, гілок, дощок та інших підручних матеріалів.

О 13:39 Міхеіла Саакашвілі його прибічники витягнули з машини правоохоронців.

Саакашвілі звинувачують за ч.1 ст.256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних угруповань), а саме – отримання грошей від Сергія Курченка.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE