Politerno > Україна і світ > Газовий бізнес Януковича об’єднав Порошенка та Авакова – ЗМІ

Газовий бізнес Януковича об’єднав Порошенка та Авакова – ЗМІ

  • 23 Грудня, 2017
  • 1425 Переглядів
  • 0

Держгеонадр віддасть 11 газоносних площ на Полтавщині на позаконкурсній основі компанії, що пов’язана з оточенням Арсена Авакова.

Україна знизила податок на видобуток газу в надії на різке збільшення його видобутку. Однак жаданим іноземним інвесторам ліквідних газоносних площ може не вистачити: одна їх частина відійшла президентському оточенню, а інша незабаром може бути передана структурам з оточення Арсена Авакова.

Про це йдеться у статті на Економічній правді.

За даними джерел ЕП, до нового року Державна служба геології та надр може розподілити ще мінімум 11 великих газоносних площ Полтавської області: Андріївську, Білоцерківську, Демидівську, Дубрівську, Жарківську, Красногорівську, Судіївську, Федунківську, Федорівську, Черкасівську і Південно-Миргородську.

Усі ці ділянки при президенті Януковичі належали фірмі “Голден Деррік” і у перший рік президентства Порошенка були у неї відібрані.

За даними джерел ЕП, заявки на позаконкурсне оформлення цих площ подало в Держгеослужбу ТОВ “Ангро інвест”. Газовидобувачі про цю компанію знають мало.

ЕП з’ясувала, що “Ангро інвест” засноване Романом Дружбіним. Він відомий як бізнес-партнер за ТОВ “Центральна нафтогазотранспортна компанія” Олександра Павлюченка — помічника народного депутата від “Народного фронту” Ігоря Котвицького.

Останнього називають довіреною особою глави МВС Арсена Авакова.

За даними співрозмовників ЕП, процедура передавання 11 площ фірмі “Ангро інвест” обговорювалася ввечері 6 грудня в МВС, коли журналісти програми “Схеми” зафіксували автомобільні кортежі Павла Фукса та Олександра Грановського у Міністерстві внутрішніх справ.

Фукс і Грановський в МВС, дев’ята хвилина відео

Передавання ділянок компанії “Ангро інвест” буде означати закінчення процесу поділу перспективних газоносних площ в Україні. У контексті знижених ставок ренти, спрямованих на залучення реальних іноземних інвестицій у вітчизняне газовидобування, це виглядає як катастрофа.

За даними джерел ЕП, 5 грудня Держгеослужба провела позаконкурсне переоформлення спецдозволів на 19 газоносних площ у Полтавській області.

Усі ці ділянки перейшли ТОВ “Іст юроуп петролеум”, яке донедавна називалося “Голден Деррік”.

У каденцію президентства Віктора Януковича на “Голден Деррік” на позаконкурсній основі оформили три десятки газових площ у Полтавській області, включаючи 19 згаданих.

Після зміни влади у 2014 році всі ці ліцензії компанія втратила.

Нинішнім бенефіціаром компанії “Іст юроуп петролеум” є Павло Фукс, який викупив цю компанію у міністра енергетики часів Віктора Януковича Едуарда Ставицького.

За словами учасників ринку, контроль над родовищами потрібен політичним групам і їхнім компаніям для того, щоб виставити їх на продаж.

Дефіциту інтересу інвесторів до цих активів точно не буде. Йдеться про 70% території Полтавської області — базового регіону виробництва природного газу в країні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE