Politerno > Україна і світ > США нададуть Україні оборонне озброєння – Росія погрожує зривом процесу мирного врегулювання

США нададуть Україні оборонне озброєння – Росія погрожує зривом процесу мирного врегулювання

  • 23 Грудня, 2017
  • 1508 Переглядів
  • 0

США нададуть Україні “посилені оборонні можливості”.

Про це повідомили в Державному департаменті США, передає Reuters.

Зброя буде надана для боротьби з підтримуваними Росією сепаратистами в східній частині країни, говориться в повідомленні.

“Допомога США носить виключно оборонний характер, і, як ми завжди говорили, Україна є суверенною країною і має право захищатися”, – йдеться в заяві департаменту.

У заяві сказано, що рішення є частиною зусиль США, щоб допомогти Україні захистити свою територіальну цілісність і “стримати подальшу агресію”. У Держдепі не уточнили про яку саме зброю йдеться.

Раніше телеканал ABC News повідомив, що президент США Дональд Трамп оголосить про схвалення ним плану продажу протитанкових ракет Україні.

ЗМІ проінформувало, що продаж протитанкових комплексів може включати і системи “Джавелін”.

“Продаж протитанкових ракет, які могли б включати в себе американську систему Javelin, ймовірно, спровокував би жорстку реакцію з боку Росії, яка може пригрозити зірвати заклики президента Трампа щодо кращих відносин з Москвою”, – йдеться у публікації.

Як зазначає ABC News з посиланням на співрозмовника у Держдепі, загальна вартість оборонного пакету становитиме 47 мільйонів доларів. Він включатиме 210 протитанкових ракет та 35 пускових установок.

Якщо президент формально схвалить план, він буде представлений Конгресу, який матиме 30 днів на розгляд. У разі схвалення з боку Конгресу, виконання плану стане завданням Державного департаменту США.

Плани США щодо постачання озброєння Україні загрожують зривом процесу мирного врегулювання і заважають виконанню мінських домовленостей.

Як повідомляє РІА “Новости” про це заявив статс-секретар, заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін.

За його словами, постачання будь-яких озброєнь Україні “заохочує войовниче крило у Києві”, а підтримка США войовничих настроїв “посилює небезпеку зриву процесу врегулювання на Україні і ставить під сумнів перспективу виконання мінських домовленостей”.

“Тим більше, це заважає налагодженню діалогу між Києвом і Донбасом, без чого кризу неможливо вирішити”, – заявив заступник глави МЗС РФ.

Як відомо, Державний департамент схвалив комерційну ліцензію, що дозволяє експорт снайперських систем Model M107A1, боєприпасів і пов’язаних з ними комплектуючих і аксесуарів в Україні на суму 41,5 млн. дол. США.

Також американська компанія із Техасу AirTronic USA, отримавши ліцензію, постачає в Україну гранатомети.

Як стало відомо, Рада нацбезпеки США порекомендувала Трампу видати грант Україні на покупку Javelin.

У свою чергу сенатор-республіканець Джим Інгофф заявив, що уряд США наближається до зміни політики щодо надання Україні оборонних озброєнь, яка була характерною для президентства Барака Обами.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков встиг пригрозити кровопролиттям на Донбасі у разі поставки летальної зброї з США до України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE