Politerno > Україна і світ > В ГПУ оголосили остаточні цифри обміну – 73 на 233, в полоні лишається 103 заручника

В ГПУ оголосили остаточні цифри обміну – 73 на 233, в полоні лишається 103 заручника

  • 27 Грудня, 2017
  • 1392 Переглядів
  • 0

Остаточні цифри сьогоднішнього обміну полоненими між Україною і “ЛДНР” – 73 на 233 людини.

Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган у Facebook з посиланням на заступника генерального прокурора Анжелу Стрижевську.

“За інформацією заступника генпрокурора Анжели Стрижевської, остаточні цифри обміну 73/233. З тих, кого ми забрали з непідконтрольної території, одна жінка відмовилася повертатися, сказала, що має проукраїнську позицію, але сім’я в Донецьку, тому залишається. 26 осіб відмовилися їхати в ОРДО/ОРЛО”, – процитувала слова Стрижевської Сарган.

За її словами, українська сторона готова до продовження роботи для звільнення всіх українців, які незаконно утримуються в “ЛДНР” і в Росії.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що в ОРДЛО ще залишаються заручниками 103 особи.

Його цитує у  Facebook прес-служба відомства.

 За його словами загалом заручниками залишаються 103 особи в Донецьку та Луганську та десятки в РФ.

“Не можна не згадати тих, хто залишається в заручниках політики Росії, країни – агресора, яка воює проти нас вже майже 4 роки: Сергій Глондар, Богдан Пантюшенко, Олександр Коріньков, Микола Карпюк, Станіслав Клих та інші захисники України вже понад три роки незаконно утримуються на території ОРДЛО та РФ”, – заявив керівник СБУ.

“Ми знаємо кожного з них поіменно. І ми не зупинимось, поки не звільнимо всіх! Для нас також є пріоритетом ‒ пошук та повернення до своїх рідних 402 безвісти зниклих осіб”, ‒ підкреслив Грицак.

У прес-службі відомства повідомили, що голова СБУ видав розпорядження відповідним підрозділам активізувати роботу з їх пошуку.

Він також додав що “держава зробила все можливе” для звільнення українців.

“Ви вдома! Кожен боєць мріє сказати матері, дружині, родині ‒ я вдома! Країна зробила все можливе, щоб ви могли обійняти своїх рідних перед новорічними святами. Вибачте, що так довго! Ми не закінчимо процес обміну, поки кожен з наших побратимів не повернеться до дому. Україна з вами!”, ‒ сказав  Грицак.

За його словами, таким чином на сьогодні вже звільнено або знайдено 3 тисячі 215 осіб.

В свою чергу представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що процес звільнення утримуваних осіб потребував багато зусиль.

Коментар Кучми опублікувала на своїй сторінці у Facebook його речниця Дарка Оліфер.

“Безперечно, це радісна подія, на яку очікували сотні родин. Велика кількість людей доклалася до того, аби звільнення відбулося якнайшвидше та з дотриманням усіх норм чинного законодавства, – хочу щиро подякувати усім, хто долучився до цієї надскладної роботи”, – процитувала екс-президента Оліфер.

“Перемовини й консультації з цього питання тривали, практично, з початку війни, але змісту та результатів набрали в рамках Мінського процесу. Важко пояснити, наскільки складним та виснажливим був цей процес, скільки зусиль було витрачено задля того, аби люди повернулися до своїх рідних та близьких”, – додав він.

За його словами, незважаючи на складність, всі зусилля були витрачені недарма і “це надихає до того, аби продовжити роботу”.

Як повідомлялось, 27 грудня відбувся обмін утримуваних осіб.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE