Politerno > Україна і світ > Кононенко став царем гори

Кононенко став царем гори

  • 19 Січня, 2018
  • 1732 Переглядів
  • 0

Одеський нафтопереробний завод перейшов від “фронтовиків” до президентського оточення. Процес оформлення у держвласність Одеського нафтопереробного заводу, конфіскованого у біглого харківського схемника Сергія Курченка, підійшов до кінця.

Як стало відомо, днями було офіційно зареєстровано однойменне державне підприємство, що отримало цілісний майновий комплекс НПЗ. Цю подія затьмарює той факт, що завод втратив всю свою товарну базу, що обогатила компанії з орбіти групи “Фактор” Сергія Тищенка, близького до “сірого кардинала” партії “Народний фронт” Сергія Пашинського. Втім, варіантів нових заробітків на НПЗ, естафету з управління яким прийняла команда цінителів таланту першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенко, вистачає з надлишком.

Вилучення розташованого на Шкодовой горі в Одесі НПЗ у “гаманця” Віктора Януковича Сергія Курченка почалося ще в 2014 р – після втечі обох в Росію. На період “технічної реалізації” цього плану арештоване майно заводу передали в оперативне управління держпідприємству “Укртранснафтопродукт”. Але нічого доброго з цього не вийшло: перехідний етап затягнувся на три роки, першої половини яких вистачило, щоб продати за низькою ціною десятки тисяч тонн нафтопродуктів Одеського НПЗ через структуру з оточення власника групи “Фактор” Сергія Тищенко (ТОВ “Укройлпродукт”). Чому вибір був зроблений саме на його користь? Відповідь проста: “Укртранснафтопродукт” незадовго до цього очолив Олександр Горбунов – виходець з вищезгаданого “Фактора”.

На фото – Сергій Тищенко

Тищенко є другом дитинства депутата Верховної Ради від “Народного фронту” Сергія Пашинського, з яким вони до цих пір, за даними ЗМІ, підтримують теплі відносини. За даними джерел “ОЛІГАРХА”, багато в чому саме завдяки впливовості Пашинського Тищенку вдавалося утримувати оперативне управління Одеським НПЗ так довго. Правда, в останні пару років контроль над підприємством тандему був потрібен не стільки для заробітків, скільки з метою приховування проведених їх командою операцій з продажу нафтопродуктів.

З мертвої точки ситуація зрушила влітку минулого року.

“В рамках укладення угоди зі слідством районний суд Одеси виніс вирок про спецконфіскацію цілісного майнового комплексу Одеського НПЗ, як знаряддя злочину злочинної організації Курченка”, – заявив тоді генпрокурор Юрій Луценко.

Днями підійшов до кінця і цей процес: як з’ясувалось, 12 січня в Одесі було зареєстровано нову юрособу – ДП “Одеський НПЗ”, у власність якого переданий цілісний майновий комплекс заводу.

За офіційними даними, директором новоствореного держпідприємства був призначений Юрій Столяров. У 2013 р, після покупки групою ВЕТЕК Сергія Курченка цього підприємства у “Лукойла”, Столяров був призначений на посаду головного інженера ПАТ “Одеський НПЗ”. Цей факт став приводом для запуску кампанії в ЗМІ восени цього року з тезою про те, що оперативний контроль над Одеським НПЗ повернувся до Курченка (за чутками, до цього доклали руку політтехнологи “фронтовиків”). Але по факту все набагато простіше. Столяров був призначений главою новоствореного держпідприємства після того, як був визнаний переможцем відповідного конкурсу Фонду держмайна. А в цьому відомстві призначення представників держави на підзвітні державі стратегічні об’єкти курирує заступник глави ФДМ Володимир Державін – колишній помічник згаданого першого заступника голови фракції БПП у Верховній Раді Ігоря Кононенка.

Фактично це означає, що відтепер Одеський нафтопереробний завод контролюється найближчим оточенням президента. І той факт, що виробничі потужності націоналізованого заводу передані саме в ДП (а не ПАТ), вказує на явну відсутність планів у влади виставляти цей актив на приватизацію в найближчій перспективі.

“Швидше за все, держава спробує відновити роботу заводу, що дозволить його кураторам почати освоєння сотень мільйонів гривень бюджетних коштів”, – говорить один зі співрозмовників “ОЛІГАРХА”.

Олег Кульбіда

Читайте по темі: Команда Порошенка перебрала від Пашинського контроль над Одеським нафтопереробним заводом

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE