Politerno > Україна і світ > Покупець офшорки, активи якої конфіскували у справі “общака Януковича”, судитиметься з Ощадбанком

Покупець офшорки, активи якої конфіскували у справі “общака Януковича”, судитиметься з Ощадбанком

  • 19 Січня, 2018
  • 1669 Переглядів
  • 0

Американський бізнесмен українського походження Сем Кіслін збирається судитися з Ощадбанком, на рахунках якого зберігалися активи його кіпрської фірми Opalcore, що фігурує у системі відмивання грошей поплічників Віктора Януковича.

Про це він заявив журналістам “Слідство.Інфо“, які проводили розслідування “Мільярди Януковича: чи надовго гроші повернулись до українського бюджету”.

Продавцем компанії Opalcore була британська фірма Exbridge Properties L.P., пов’язана з компаніями, які, за версією українського офіційного слідства, належать до “грошової пральні” олігарха-втікача Курченка та віце-прем’єра часів Януковича Арбузова. Кіслін запевняє, що особисто ні з Курченком, ні з Арбузовим не знайомий – лише читав про них у пресі.

За його словами, він купив на відкритому ринку цінні папери і був переконаний, що після того, як вони будуть погашені, він зможе отримати свої гроші.

“Але коли я прийшов у банк по гроші, люди з банку сказали “ні, гроші арештовані”. Я питаю: “На яких засадах гроші арештовані?”, вони кажуть: “Бо гроші належать екс-президенту України”. Я кажу: “І що я маю робити з вашим екс-президентом?”, – розповідає Кіслін.

Про арешт придбаних активів бізнесмен дізнався восени 2017 року, а у грудні приїхав в Україну.

“Я бізнесмен, у політику не лізу, але якщо у мене хочуть вкрасти, я маю розповісти, що трапляється”, – обурюється Кіслін.

Бізнесмен стверджує, що хотів отримати свої $20,9 мільйонів та інвестувати їх в українську економіку. Тепер же американські та українські адвокати Кісліна складають позови з метою отримати вже $23 мільйони і сума весь час зростає.

“Якщо моє питання не вирішиться на найвищому рівні, то я піду до американського суду, і люди будуть приїжджати і відповідати перед міжнародним законом”, – запевняє Кіслін.

Згідно з даними Генпрокуратури, арешт на активи ОЗУ Януковича у сумі 1,5 млрд. доларів було накладено у 2014 році, тоді ж було відкрито низку проваджень, щоб повернути ці кошти.

У справі проходять 10 офшорних кампаній. Спецконфіскація стала можлива після рішення Краматорського міськсуду, яке було засекречено.

Читайте також: Що не так з поверненням у бюджет $1,5 млрд “грошей Януковича”

Як повідомлялось, в листопаді 2017 року в НАБУ заявили, що близько 156,8 мільйона доларів, які належали компанії Quickpace Limited, пов’язаної з нардепом Олександром Онищенком, були арештовані за рішенням суду в травні 2016 року на рахунках в ПАТ “Ощадбанк” в рамках розслідування так званої “газової справи”.

У НАБУ назвали незаконним перерахування на рахунки Держказначейства арештованих в “Ощадбанку” коштів компанії Quickpace Limited, бенефіціаром якої є Олександр Онищенко.

У коментарі Українській правді Онищенко заявив, що не має відношення до арештованих коштів компанії Quickpace Limited, і вони були заарештовані Генпрокуратурою у справі про спецконфіскацію коштів екс-президента Віктора Януковича.

Також ми повідомляли, що катарский телеканал Al Jazeera оприлюднив розслідування, за яким нардеп-втікач Олександр Онищенко та бізнесмен, засновник девелоперської компанії Mos City Group Павло Фукс придбали у “младоолігарха”-втікача Сергія Курченка компанію, яка володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів екс-президента Віктора Януковича.

У коментарі Українській правді Онищенко заявив, що не має відношення до арештованих коштів компанії Quickpace Limited, і вони були заарештовані Генпрокуратурою у справі про спецконфіскацію коштів екс-президента Віктора Януковича.

В розпорядженні УП опинилась таємна постанова Краматорського суду, згідно якої вивести 1,5 мільярда доларів з України екс-президенту Януковичу допомогла компанія ICU.

Генпрокурор Юрій Луценко під час звіту на засіданні комітету з питань національної безпеки та оборони 17 січня заявив, що участь брокера ІСU у схемі відмивання коштів злочинним угрупуванням Януковича перевірялася раніше і перевіряється зараз.

По завершенні засідання комітету з питань національної безпеки та оборони 17 січня Юрій Луценко висловив припущення, що голову Нацбанку Валерію Гонтареву та радника президента Петра Порошенка, співвласника компанії ICU Макара Пасенюка можуть допитати у справі про розкрадання 1,5 млрд. доларів ОЗУ Януковича.

Також Юрій Луценко анонсував ще одну спецконфіскацію коштів організованного злочинного угрупування екс-президента Віктора Януковича у сумі 3 мільярдів гривень.

Читайте також: Вирок для Порошенка. Як Гонтарева завела “мільярди Януковича” в Україну, а Луценко їх віджав

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE