Politerno > Україна і світ > Участь ІСU в ОЗУ Януковича вивчається, а Гонтареву і Пасенюка можуть допитати – Луценко (Відео)

Участь ІСU в ОЗУ Януковича вивчається, а Гонтареву і Пасенюка можуть допитати – Луценко (Відео)

  • 17 Січня, 2018
  • 1428 Переглядів
  • 0

Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що участь брокера ІСU у схемі відмивання коштів злочинним угрупуванням Януковича перевірялася раніше і перевіряється зараз.

Про це він сказав під час звіту на засіданні комітету з питань національної безпеки та оборони 17 січня.

Коментуючи участь компанії ІСU у злочинній схемі, генпрокурор вказав, що саме вона оформлювала перевід коштів у цінні папери, але причетність її до ОЗУ на сьогодні не доведена.

“Після того, як кошти проходили цю всесвітню пральну машину, вони потрапляли у різні українські банки, у першу чергу в “Ощадбанк”. Після цього брокер ІСU оформляв перевід коштів у цінні папери”, – сказав Луценко.

Він підкреслив, що за законом акти купівлі/продажу цінних паперів оформлює брокер, і  брокерська діяльність потрібна, щоб не було фейкових угод.

“Одна зі спекуляцій лунає, що Луценко не хоче звертати уваги на роль ІСU у злочинному виводі коштів з України. Це радикальна брехня. ІСU нічого не оформляла по виводу коштів, вони навіть не оформляли по вводу коштів. Вони оформлювали лише купівлю за кошти розміщені на рахунку “Ощадбанку” та інших банків цінних паперів. І отримували встановлену законом маржу”, – розповів генпрокурор.

Він додав, що ГПУ вивчала роль ІСU та банківських працівників в оформленні купівлі за брудні кошти цінних паперів України.

“Ще до виходу матеріалів Al Jazeera, тим більше до публікації “Української правди”слідство допитало працівників Нацбанку, “Ощадбанку” та ІСU і отримало відповідь. Після цього – ще весною минулого року – ми замовили перевірку дій ІСU з боку Державної комісії з цінних паперів”, – сказав Луценко.

За його словами, результати цієї перевірки коротко звучать: “У діях брокера нема порушень чинного законодавства”.

“Тим не менше ми шукаємо істину, і тому ці матеріали перевірки ми направили до експертної установи, яка єдина може нам дати об’єктивну відповідь – чи було порушення у діях брокера або працівників банків при оформленні угод купівлі/продажу за брудні кошти”, – додав генпрокурор.

“Ми чекаємо відповідь експертизи, і за її результатами буде прийняте рішення: або закриття епізоду щодо відповідальності працівників банків та брокерської компанії ІСU, або пред’явлення їм підозри, а можливо, і обвинувачення “, – підсумував Луценко.

Читайте також: Що не так з поверненням у бюджет $1,5 млрд “грошей Януковича”

По завершенні засідання комітету з питань національної безпеки та оборони 17 січня Юрій Луценко висловив припущення, що голову Нацбанку Валерію Гонтареву та радника президента Петра Порошенка, співвласника компанії ICU Макара Пасенюка можуть допитати у справі про розкрадання 1,5 млрд. доларів ОЗУ Януковича.

На запитання журналістів, чи були допитані у цій справі Гонтарева і Пасенюк, Луценко сказав:

“Конкретно ні Гонтарева, ні Пасенюк не є брокерами”.

Водночас він додав, що наразі участь компанії ICU у злочинному угрупуванні Януковича ще вивчається.

“Якщо дії брокера будуть визнані (експертизою – ред.) незаконними, тоді очевидно будемо вивчати, чи цей брокер приймав рішення самостійно, чи в змові з іншими особами”, – сказав Луценко.

Він нагадав, що наразі у ГПУ є відповідь комісії, що дії брокера законні, але ці результати ще перевіряє одна з “обласних експертних установ”.

“Після надходження відповіді, якщо дії брокера будуть визнані експертом як незаконні, то безумовно, будуть допитані посадові особи, у тому числі, можливо, і згадані вами (Гонтарева і Пасенюк – ред.)”, – сказав Луценко.

Раніше в ГПУ заявили, що офшорні фірми можуть відсудити назад конфісковані 1,5 мільярда гривень колишнього президента України Віктора Януковича.

Як повідомлялось, раніше Al Jazeera оприлюднила розслідування, за яким нардеп-втікач Олександр Онищенко та бізнесмен, засновник девелоперської компанії Mos City Group Павло Фукс придбали у “младоолігарха”-втікача Сергія Курченка компанію, яка володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів екс-президента Віктора Януковича.

У коментарі Українській правді Онищенко заявив, що не має відношення до арештованих коштів компанії Quickpace Limited, і вони були заарештовані Генпрокуратурою у справі про спецконфіскацію коштів екс-президента Віктора Януковича.

Читайте також: Вирок для Порошенка. Як Гонтарева завела “мільярди Януковича” в Україну, а Луценко їх віджав

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE