Politerno > Україна і світ > Банкова розганяє фейкові новини про відмову МВФ від вимог по антикорупційному суду

Банкова розганяє фейкові новини про відмову МВФ від вимог по антикорупційному суду

  • 31 Січня, 2018
  • 1504 Переглядів
  • 0

Адміністрацію президента України запідозрили у тому, що вона стоїть за масової кампанією з поширення фейкових новин, що стосуються співпраці з МВФ та іншими міжнародними фінансовими інститутами.

Подібні дії Києва шкодять іміджу України на Заході, повідомляє ЄП.

Історія почала розгортатися в останні дні, після зустрічі Порошенка з керівниками Світового банку (СБ) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Давосі.

Після цього медіакоманда Банкової активно почала розганяти фейк про те, що президент, мовляв, переконав керівників цих установ пом’якшити вимоги щодо антикорупційного суду. Дійшло до того, що в Адміністрації президента почали розпускати чутки про нібито звільнення регіонального директора Світового банку за критичний лист, спрямований на Банкову і в парламент.

Але ніяких звільнень не було. Позиція МВФ і ВБ залишається незмінною, і є офіційні підтвердження цього.

Також не змінилася європейська позиція. Зате після останніх подій недовіра до Києва додатково поглибилася.

“Навіщо Банкова створює fake news, на що вони розраховують?” – таким питанням задаються колеги з міжнародної спільноти.

Першим цю неправдиву інформацію про МВФ і Світовий банк розповсюдили ряд сайтів, які вважають близькими до Банкової. А потім її почали публікувати й провідні “інформаційні бійці” Банкової, на кшталт Віктора Уколова і Тараса Чорновола.

Одночасно схожий фейк з посиланням на “власні джерела” почали просувати також популярні блогери, які системно співпрацюють з Адміністрацією президента.

 

1,4 тисячі лайків під постом Аллана Левітова, 1,5 тисячі у Пилипа Духлія, майже 800 лайків у Карла Волоха – це лише три повідомлення від так званих “ЛОМів”, датовані 26 січня, які потрапили у ФБ-стрічку автора цих рядків. «Дані джерел» успішно поширювали також у Twitter. Причому п’ятничний фейк про «звільнення директора Світового банку в Україні» не став «одноденкою» – його продовжили активно просувати цього тижня.

Вже згаданий Волох і далі наполягав у коментарях, що його «джерела» розповідають «деталі» рішення про звільнення Сату Кахонен і підтверджують «неузгодженість» листа МВФ. Фейк передали на поширення іншим топ-блогерам – Мирославу Олешку, Олесі Яхно-Белковській і низці інших.

Насправді Світовий банк нікого і не планував звільняти (а тим більше – свого регіонального директора). А МВФ ні на йоту не поступився позицію по антикорупційному суду. В офіційному повідомленні вашингтонського офісу МВФ підтвердили: вимоги до української влади залишаються в силі.

Далі – широка цитата за підписом представника прес-служби Фонду Віктора Кржіжановського: “МВФ з нетерпінням чекає спільної роботи з (українською – прим. ред.) владою та іншими міжнародними партнерами, щоб вирішити раніше висловлену стурбованість нинішньою редакцією законопроекту про Вищий Антикорупційний суд і привести його в повну відповідність до рекомендацій Венеціанської комісії та зобов’язань за програмою (співпраці України з МВФ). Як ми вже відзначали раніше, створення такого антикорупційного суду, який відповідав би рекомендаціям Венеціанської комісії, є істотним компонентом даної програми”, – заявив представник прес-служби МВФ Віктор Кржижановський.

Зі Світовим банком – та ж історія. Там знають про фейк і були відверто їм вражені.

“Інформація про звільнення Сату Кахонен неправдива. Було б краще, якби ЗМІ перевіряли інформацію перед тим, як її поширювати”, – йдеться в офіційній відповіді.

Нагадаємо, директор Всевітнього банку, відповідальна за український напрямок, надіслала до Верховної ради та адміністрації президента лист, у якому попередила про неприпустимість ухвалення закону про Антикорупційний суд (АКС) у редакції, запропонованій президентом.

А 18 січня Євросоюз офіційно виступив із критикою на адресу Банкової через те, що президент подав законопроект про Антикорупційний суд (АКС), який суперечить обіцянкам Києва та рекомендаціям Венеціанської комісії.

Зокрема прес-секретар Фонду Джеррі Райс заявив, що Міжнародний валютний фонд очікує коригування законопроекту про Антикорупційний суд під час його підготовки до другого читання та закону про пенсійну реформу.

Раніше ми повідомляли, що організація по боротьбі з корупцією Transparency International просить президента України Петра Порошенка відкликати законопроект про антикорупційний суд.

Після вивчення положень законопроекту №7440 експерти дійшли висновку, що окремі його положення не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії.

Також ми інформували про те, що директор ЦПК (Центр протидії корупції) Віталій Шабунін завявив, що ОБСЄ не брала участі в розробці президентського законопроекту про Антикорупційний суд”.

Експерт ОБСЄ щодо судової реформи Олександр Водянніков підтвердив, що Організація з безпеки і співпраці в Європі не брала участі в розробці законопроекту про Антикорупційний суд, який було зареєстровано у Верховній Раді 23 грудня.

Детальніше по темі – в статті “Що заховано в законопроекті Порошенка про Антикорупційний суд“.

Читайте також: Слід Сороса і розворот “авіаносця”. Що означає потік критики Заходу на адресу Порошенка

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE