Politerno > Україна і світ > “Мирний план” і “поглинання частинами” – політична декларація Авакова

“Мирний план” і “поглинання частинами” – політична декларація Авакова

  • 17 Квітня, 2018
  • 1245 Переглядів
  • 0

Вчорашнє інтерв’ю Авакова стало його політичною декларацією.

Власне, таким воно було спочатку, оскільки “Українська правда” спеціально вказала, що інтерв’ю – ініціатива міністра. А значить, він вийшов в мережу саме з тим, що хотів сказати.

А хотів сказати Аваков про власний “мирний план” по Донбасу, який він назвав “тактикою дрібних кроків, яким аплодують всі”.

“Дрібні кроки” полягають у тому, щоб не приєднувати до України всю неконтрольовану частину Донбасу відразу, а поглинати її невеликими частинами. Для прикладу міністр запропонував почати з Горлівки. Поглинання вже не має на увазі військову операцію – замість неї мова йде про контроль миротворців, перехідний в контроль української влади.

Однак, незважаючи на відсутність військового варіанту, Аваков пропонує українській владі вести себе на цих “відкушених” частинах як на окупованих територіях.

Населенню цих територій залишається тільки одне право – вибрати собі місцеву владу. Нехай навіть з проросійськими поглядами – все одно все фінансування територій буде тримати в своїх руках комісар від центральної влади. Інших прав у “звільнених” громадян не буде. Їм влаштують перевидачу паспортів, перевірять на предмет “колабораціонізму” і позбавлять на 5-10 років прав обирати центральну владу.

В розумінні Авакова, вже саме перебування на неконтрольованої території робить жителів Донбасу недогромадянами. Коли міністр заявляє про “дрібні кроки, яким аплодують всі”, він забуває згадати про те, чи будуть аплодувати таким крокам ті, кого такий план торкнеться в першу чергу. І взагалі чи захочуть вони такого плану, за яким стають громадянами третього сорту.

Нарешті, Аваков забув згадати про те, що його план означає ревізію Мінських угод – єдиного плану, поки що визнаного і Заходом, і ООН, і Росією. І він дійсно вважає, що відмові від Мінських угод будуть аплодувати і в Вашингтоні, і в Брюсселі, і в Москві.

Очевидно, що, незважаючи на зовнішньополітичну спрямованість заяв, робилися вони для внутрішнього споживання. Для тієї частини українського електорату, яка вважає, що Донбас треба покарати за сепаратизм.

Що стосується самої ситуації на Донбасі, то такі ініціативи можуть тільки нашкодити процесу мирного врегулювання. Але в реальності вони, швидше за все, не вплинуть ніяк, тому що на них ніхто не відреагує.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE