Politerno > Україна і світ > 7 меседжів для влади від Freedom House – Іван Крулько

7 меседжів для влади від Freedom House – Іван Крулько

  • 23 Квітня, 2018
  • 1354 Переглядів
  • 0

7 меседжів для влади від Freedom House:

1) Україна в групі ризику перетворення із «частково вільної» на авторитарну державу. Уперше з 2014-го опустилася у рейтингу демократії через посилення тиску на медіа і громадських активістів, які боряться з корупцією. Наразі маємо 4,64 балів (де 1 бал – показник сталої демократії, 6-7 – авторитарного режиму).

2) В Україні суттєво звузилось вікно фундаментальних реформ. Торік не відбулось зрушень за такими пунктами – демократичне управління центральної влади, виборчий процес, незалежність судової гілки, боротьба із корупцією.

3) Корупція залишається головною перешкодою ефективного управління країною. Оцінка рівня корупції в Україні у 2017 році не покращилась. На жаль, в Україні низька політична воля до боротьби із корупцією, попри значний тиск громадянського суспільства. В Україні досі не створений антикорупційний суд, не знято е-декларування для громадських активістів-антикорупціонерів, попри обіцянки Порошенка.

4) Потрібна судова реформа і антикорупційний суд. НАБУ і САП стикаються з суттєвими перешкодами у судах.

5) Національна антикорупційна стратегія, схвалена в 2014 році, закінчилась у 2017 році, нова – на 2018-20 рр. підготовлена НАЗК, досі не зареєстрована у парламенті.
З 52 рекомендації Європарламенту з дорожньої карти реформи Верховної ради повністю виконано лише дві.

6) ЗМІ в Україні – напіввільні, підконтрольні владі і олігархам. Є цензура, тиск і залякування журналістів. Торік Інститут масової інформації зареєстрував 274 порушень проти медіа (29 нападів, 89 – перешкоджань діяльності, було кілька політично вмотивованих справ проти ЗМІ)/

7) У зв’язку із парламентськими і президентськими виборами 2019 року тиск на громадянське суспільство та опозицію посилиться, а антикорупційна реформа швидше за все буде зупинена і «заморожена» на національному рівні. Основним завданням реформаторів буде збереження існуючих антикорупційних інституцій. Відсутність конкретної політичної волі для справді незалежного антикорупційного суду означає, що якщо законодавство, що дозволить створити такий орган, буде прийнято, воно навряд чи буде реалізовано відповідно до найкращих міжнародних практик.

Це вижимки зі свіжих звітів Фрідом Хауз «Країни перехідного періоду 2018» (https://freedomhouse.org/report/nations-transit/2018/ukraine) та «Свобода у світі 2018» (https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2018/ukraine).

До цього всього я б ще додав, що такого адміністративного тиску, як зараз на виборах в ОТГ, не було за часів Януковича.

На жаль, влада не виправдала сподівань Небесної сотні і тисяч людей, які стояли на Майдані і вболівали за демократичне та щасливе майбутнє України. За роки свого правління нинішня влада показала свою сутність, а також неспроможність боротись із корупцією, дбати про народ, національні інтереси країни і діяти демократичним шляхом. Сумно лише, що стільки часу втрачено.

Іван Крулько, заступник голови партії “Батьківщина”

Читайте також: “Батьківщина” наполягає на серйозному розслідуванні “плівок Онищенка” – Іван Крулько (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE