Politerno > Тернопільщина > “Хутір Веснівка у патріотичному значенні – свята земля”, – Василь Деревляний

“Хутір Веснівка у патріотичному значенні – свята земля”, – Василь Деревляний

  • 13 Травня, 2018
  • 3071 Переглядів
  • 0

День незалежності цьогоріч відзначатимуть у селі Золота Слобода на хуторі Веснівка, що у Козівському районі. Тут у 1943 перебував Головний провід ОУН на чолі з Романом Шухевичем. Тоді втретє відбувся Надзвичайний Збір ОУН і вперше на території України.

Великий Збір ОУН– найвищий керівний орган Організації Українських Націоналістів. 21-25 серпня 1943 року на Козівщині у простій сільській стодолі, Провід ОУН прийняв важливі постанови про боротьбу українських націоналістів проти фашизму та більшовизму і становлення українського народу та його незалежності.

«Наше завдання – відкрити для всієї України легендарне місце Третього Збору провідників ОУН. Перший збір ОУН відбувся у Відні, Другий  – у Кракові, а Третій у нас на Тернопільщині. Переконаний, що обов’язком обласної влади є відновлення  цього легендарного місця. Ми хочемо облаштувати криївки, відбудувати стодолу та  відремонтувати дороги. Хутір Веснівка повинен стати осередком вишкільних змагань та патріотичного виховання молоді», – зазначає лідер «Батьківщини» на Тернопільщині, перший заступник голови обласної ради,  Василь Деревляний.

З розповідей очевидців на Веснівці засідали 27 провідників УПА. Були представники з різних куточків “великої” України: з Кубані, Закерзоння, східних областей.

«Тут було дуже багато людей з ОУН, дуже визначних, більше ніде їх так багато не було, як тут, – розповідає  родичка мешканців будинку, де відбувся Збір. – Це видатні імена: Шухевич, Лебідь, Федорів, Старух».

Цього року відзначатимуть і  75-у річницю Третього Надзвичайного Великого Збору ОУН, продовжує Василь Деревляний.  «Ми маємо матеріали, в яких очевидці тієї події переповідають слова провідників ОУН: «Колись, як Україна стане вільною, то на вашій хаті золотими буквами буде написано, чому ми тут зійшлись». То ж наше завдання як обласної влади – відкрити для усієї України новий осередок визвольного руху – хутір Веснівка», – зазначає Василь Деревляний. Запрошуємо усіх ветеранів ОУН-УПА 24 – 25 серпня спільно відзначити День незалежності в історичному центрі національно-визвольного руху на хуторі Веснівка».

 Довідково: Після завершення Третього Надзвичайного Збору ОУН весь провід на чолі з Романом Шухевичем перемістився у столицю воюючої України 1943 – 1945рр. село Бишки, Козівського району, де діяла штаб-квартира УПА. Тоді у  Бишках і навколишніх селах перебували майже всі члени Проводу ОУН, Військових округ УПА, більшість крайових провідників і командирів груп.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE