Politerno > Україна і світ > “Його вбивця – безкарність”. У Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка

“Його вбивця – безкарність”. У Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка

  • 29 Травня, 2018
  • 1858 Переглядів
  • 0

У Києві невідомі застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка в його будинку. Від отриманих поранень у спину він помер у кареті швидкої допомоги.

Про це УП повідомив речник Нацполіції Ярослав Тракало.

Подія сталася в Дніпровському районі. Дружина була у ванній кімнаті. Вона почула хлопки, вийшла і побачила чоловіка в крові. Викликала швидку, його забрали, він помер у кареті швидкої. На місці працює слідчо-оперативна група, керівництво з’ясовує обставини”, – розповів Тракало.

Журналіст Айдер Муждабаєв розповів у коментарі УП, що Бабченко виходив в магазин, а його дружина залишилась вдома.

“Він виходив у магазин, повертався вже додому і при вході в квартиру його застрелили”, – сказав Муждабаєв.

За його словами, всього було три постріли в спину.

Подія сталася на вулиці Микільсько-Слобідська у Дніпровському районі столиці.

За повідомленням МВС України, “на лінію 102 надійшло повідомлення від лікарів: їм подзвонила жінка і сказала, що виявила в помешканні свого чоловіка в крові. Від отриманого поранення, попередньо – у спину, потерпілий помер”.

Народний депутат Антон Геращенко повідомив у Facebook, що Бабченко пішов в магазин, бо вдома закінчився хліб.

“Вбивця на нього чекав на сходовій клітці в під’їзді. Коли Аркадій відкрив двері квартири, вбивця підло, в спину, зробив кілька пострілів в спину Аркадію Бабченко”, – написав нардеп.

“Очевидно, що однією з версій буде – дії російських спецслужб щодо усунення осіб, що заважають і далі отруювати свідомість росіян правдою про те що насправді відбувається в Росії і в Україні”, – зазначив Геращенко.

Раніше Муждабаєв повідомив у Facebook, що невідомі стріляли у Бабченка.

“В Аркадія Бабченка стріляли, в будинку, в спину. Відвезли в лікарню. Шукаю в яку, їду туди”, – написав він.

Ситуація біля під’їзду будинку, де жив Аркадій Бабченко

За даними “Громадського”, розглядаються дві версії вбивства: робота Бабченко і його громадянська позиція, заявив глава київської поліції Андрій Крищенко.

Слідчий комітет Росії порушив справу за фактом вбивства журналіста, який, нагадаємо, залишався громадянином Російської Федерайціі.

“За останні кілька років на території України були вбиті вже кілька російських громадян: журналіст Павло Шеремет, екс-депутат Денис Вороненков. Слідчий комітет не має наміру залишати без уваги жорстокі злочини відносно громадян Росії”, – йдеться в заяві Следкома.

“Його вбивця – безкарність”. Глава Національної спілки журналістів Сергій Томіленко прокоментував загибель Аркадія Бабченко: “Вбивства Шеремета, Веремія нічому не навчили. Тому загинув журналіст Бабченко. Його вбивця – безкарність …”.

У Мережі обговорюють недавній твіт Бабченка, в якому він говорить про погрозу вбивством від якоїсь “довіреної особи президента”. Однак посилання з цього твітту, що веде на Фейсбук, недоступна. Схоже, сам журналіст його і видалив.

“Вимагаю від влади: бодай раз знайдіть замовників і виконавців! Не просто візьміть під особистий контроль, а реально розкрийте злочин! Досить ловити керівників ЖЕКів і трамвайних депо. Досить показухи. Ловіть злочинців! Доки вони відчувають себе безкарними, цей терор не припиниться. Кожен новий нерозкритий злочин є прологом для наступного”, – обурилась з приводу вбивства Бабченка лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко.

“Неважливо, чи знайдеться у вбивстві Бабченка російський або націоналістичний слід. Важливим є те, що це вбивство стало черговим наслідком зруйнованої системи громадського захисту. В країні, де ніхто не може почувати себе в безпеці”, – пише в Facebook журналіст Олександр Дубінський.

“Поки наші спецслужби будуть займатися кришуванням і “державна зрада” для особистих ворогів Гаранта – до тих пір у нас показово вбиватимуть журналістів. Україна перетворюється в Сомалі – територію, де немає закону і влади. Це вирок для всієї верхівки, яка завтра знову буде говорити , що знайти вбивць – це для них “справа честі””, – пише в Facebook нардеп Віктор Балога.

Аркадій Бабченко – російський журналіст, блогер. Відкрито критикував путінський режим. Після початку переслідувань в Росії, переїхав на проживання до Праги, згодом до України.

Служив на Північному Кавказі, брав участь у першій та другій чеченських війнах.

Після закінчення служби зайнявся журналістикою. Працював військовим кореспондентом у низці російських видань, зокрема “Московський Комсомолець” і “Новая газета”.

Як військовий кореспондент Бабченко брав участь у війні в Південній Осетії 2008 року.

У грудні 2016 року висловлювання Бабченко про катастрофу Ту-154 над Чорним морем спричинило скандал. Журналіст висловив думку, що артисти російського ансамблю, які летіли до Сирії, недостойні співчуття.

В лютому 2017 року Бабченко повідомив, що в зв’язку з неодноразово надходили погрозами на свою адресу і на адресу його родини вирішив тимчасово покинути Росію.

З серпня 2017 по травень 2018 року мешкав у Києві. Працював на кримськотатарському телеканалі ATR.

Був одружений, мав дочку.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE