Politerno > Тернопільщина > Як “Свобода” та БПП намагались протягнути в облраді зміни до Перспективного плану формуваня територій громад (Відео)

Як “Свобода” та БПП намагались протягнути в облраді зміни до Перспективного плану формуваня територій громад (Відео)

  • 5 Червня, 2018
  • 2439 Переглядів
  • 0

Внесення змін до Перспективного плану формування територій громад, ініційованих партією “Свобода” за підтримки “Блоку Петра Порошенка”, стали основною причиною сьогоднішніх протистоянь на засіданні сесії Тернопільської облради.

З огляду на те, що до Тернополя не хоче приєднуватися жодна громада з довколишніх сіл, міський голова та партія “Свобода”, в спайці з обласною владою, через відповідального за цей напрямок Олега Валова, запропонували 5 варіантів змін до перспективного плану (ПП), згідно яких: а) пропонуються різні варіанти примусового приєднання навколишніх сіл до Тернополя, і б) врегульовується питання надання субвенцій вже створеним ОТГ, а по факту їхнього “обрізання” для цих громад.

Цинізм партії “Свобода” полягає ще й у тім, що їхній голова Борсуківської ОТГ (Шумський та Ланівецкий райони) не впорався з ввіреними йому громадою повноваженнями. Тож “Свобода” тепер намагається насильно затягнути до ОТГ навколишні села і запропоновані зміни до ПП розраховані ще й під цей конкретний випадок.

На даному питанні вирішили пропіаритись “радикали” разом з нардепом Мосійчуком, котрий приїхав підтримати й “прорекламуватись” напередодні виборів опікою даною проблемою. Спочатку його виступи на сесії стосувались захисту інтересів жителів Тернопільщини. Та за якийсь час нардеп змінив позицію і вже був готовий йти на компроміс з владою, озвучуючи своє рішення чи не як загальну позицію опозиційних фракцій. Та все ж слід віддати належне нардепу, що коли у ситуацію втрутився головний “батьківщинець” області Василь Деревляний і заявив про свою незгоду з компромісами у даному питанні, він його дослухався і не пішов на поступки “Свободи” та БПП.

Читайте також: “Послали представників Надала дуже далеко” – село Біла стане центром ОТГ

Та все ж конфлікт вилився у протистояння між Мосійчуком і представником “Свободи” Богданом Бутковським. Довелося втрутитися поліції. У залі лунали крики “Ганьба!”.

Як повідомляють очевидці, до крові не дійшло. Супротивників розвели і оголосили перерву.

Сільський голова Гаї-Шевченківських, відомий в області активіст Богдан Брич, так прокоментував ситуацію:

“Чому так важливо об’єднуватись в ОТГ саме за перспективним планом (ПП)? Справа у тому, що ті громади, що об’єднаються за ПП можуть розраховувати на субвенції на розвиток ОТГ, а це у сьогоднішніх реаліях десятки , або і сотні мільйонів грн, а у випадку ОТГ на базі обласного центру, яким є Тернопіль , мова йде про мільярди. Ось це і є основною причиною сьогоднішніх протистоянь у ОР, з огляду на те, що до Тернополя не хоче приєднатися жодна громада з довколишніх сіл , Тернопіль не може створити ОТГ і тому “Свобода” і БПП намагаються протягнути свій варіант ПП, який зміст БПП “впрягатись” у цей процес? Не забуваймо про те, що наближаються президентські вибори і підтримка адмінресурсу міської ради буде дуже доречною для партії діючого президента, хоч іміджеві втрати суттєві сьогодні, але електорат має здатність швидко забувати. Отже поживемо побачимо, перерва пленарного засідання до п’ятниці, буде цікаво”.

Жителі кількох сіл Тернопільського району, зокрема: Біла, Чистилів, Великий Глибочок, Плотича, Ігровиця, Івачів Горішній та Івачів Долішній хочуть об’єднатися в територіальну громаду із центром в Білій.

Про це розповів житель с. Біла Володимир Хлібороб. Сьогодні вони прийшли на сесію обласної ради, щоб їхню ініціативу підтримали депутати обласної ради.

Читайте також: Як “Свобода” зламала зуби об Гаї-Шевченківські “на виїзді” (Відео)

Висновок з вищезазначеного напрошується один – навіщо це все обласній владі? І хоча коментар Богдана Брича дає відповідь на це запитання, все ж на нашу думку, БПП більше втратить ніж здобуде. Та й не зрозумілим стає дуже важливе, з огляду на репутаційні втрати, питання – хто в області господар, губернатор Степан Барна чи міський голова Тернополя Сергій Надал?

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE