Politerno > Україна і світ > Колишній начальник служби безпеки Януковича згадав “зраду військових і штурм бронетехніки”

Колишній начальник служби безпеки Януковича згадав “зраду військових і штурм бронетехніки”

  • 16 Липня, 2018
  • 1409 Переглядів
  • 0

Колишній начальник служби безпеки президента Віктора Януковича Костянтин Кобзар заявив, що в лютому 2014 року штурмувати маєток екс-президента їхало 10 одиниць броньованої техніки з військової частини “Десна”.

Про це він розповів 16 липня на допиті в Оболонському райсуді Києва у справі про державну зраду Януковича.

Кобзар свідчить за допомогою відеозв’язку з окупованого Криму.

Він розповідав на суді про події вечора 21 лютого, коли Янукович на вертольоті покинув Межигір’я.

За його словами, штурмувати резиденцію приїхали автобуси з радикалами.

“Під’їхав Павленко (екс-начальник штабу служби безпеки Януковича – УП), він доповів, що їх там ледь не 10 тисяч. Почалися заклики до штурму резиденції. Павленко сказав, що туди завозили алкогольні напої”, – заявив Кобзар.

“Зателефонував Шуляк (екс-командувач Внутрішніх військ – УП) і розповів, що з військової частини “Десни” виїхала бронетехніка в кількості 10 одиниць в сторону резиденції президента”, – додав він.

Кобзар пояснив, що, ймовірно, Шуляк інформацію отримав від товаришів по службі.

“Десь за місяць до цього, ходили розмови, що, скоріш за все, збройні сили, частково, зрадили президента Януковича”, – сказав свідок.

Також Кобзар заявив, що слова Шуляка підтвердили “зраду” і порівняв її з планом “Чаушеску”.

Прокурор обвинувачення Руслан Кравченко перепитав Кобзаря і попросив конкретизувати слова про зраду військовослужбовців.

“Хто саме вам і що доповідав? Який саме командир батальйону зрадив і поїхав на бронетехніці в сторону Києва?”, – запитав прокурор.

“Командир батальйону, то я сам визначив, тому що 10 одиниць це не вище рівня командира батальйону. Прізвища і звання його я не знав. Отримав я цю інформацію від генерала-лейтенанта Шуляка”, – відповів Кобзар.

Потім Кобзар уточнив, що розмови про зраду військовослужбовців не підтверджені.

16 липня суд продовжив слухати справу про держзраду Януковича.

На минулому засіданні 26 червня суд допитав колишню радницю Віктора Януковича, екс-депутатку від “Партії регіонів” Ганну Герман.

На засіданні 22 червня допитували екс-охоронця Януковича Сергія Бернацького, який заявив, що в Крим прилітали міністр МВС Арсен Аваков і голова СБУ Валентин Наливайченко з “Альфою” і “іноземними бойовиками” для взяття в полон або ліквідації Януковича. А також, що якби президент не втік, почалась би велика війна.

У свою чергу колишній начальник служби безпеки екс-президента Віктора Януковича Володимир Павленко заявив, що радикально настроєні активісти Майдану планували заживо спалити керівника держави, якщо не вдасться вбити його іншим чином.

Як повідомлялося, Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Генпрокуратура досі не направила до суду жодної справи щодо “чорної бухгалтерії” Януковича

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE