Politerno > Україна і світ > Євросоюз ухвалив заяву про український антикорсуд та спецпрокуратуру

Євросоюз ухвалив заяву про український антикорсуд та спецпрокуратуру

  • 11 Серпня, 2018
  • 1444 Переглядів
  • 0

Європейська служба зовнішніх дій чекає на початок роботи антикорупційного суду до кінця поточного року та слідкує за проблемами в антикорупційній прокуратурі.

Про це йдеться у заяві речниці зовнішньополітичної служби ЄС, оприлюдненій на сайті відомства в ніч на суботу.

Заява присвячена закону про антикорупційний суд, що був ухвалений у липні і набув чинності ще тиждень тому. В ЄС визнали, що цей закон після внесення в нього змін відповідає зобов’язанням України перед західними партнерами.

“Це позитивне зрушення, здійснене у відповідності до міжнародних зобов’язань і на користь українським громадянам та бізнесам”, – йдеться у повідомленні. Також підкреслюється, що ці зміни ухвалені у відповідності до зобов’язань, взятих президентом Порошенком на саміті Україна-ЄС 9 липня. “Створення (Вищого антикорупційного суду, ВАС) означає суттєвий крок у вкрай важливій боротьбі з корупцією, яку веде Україна”, – заявила речниця ЄСЗД.

Звертає на себе увагу той факт, що документ був опублікований пізно вночі, хоча напередодні не відбулося важливих подій, пов’язаних зі створенням ВАС.

Співрозмовник “Європейської правди” в структурах ЄС пояснив, що причина публікації заяви – те, що в Євросоюзі завершили юридичний аналіз ухваленого закону і переконалися у відсутності в ньому прихованих проблем.

Водночас, у заяві згадується, що ЄС занепокоєний ситуацією у антикорупційній спецпрокуратурі.

“Важливо, щоби цілісність офісу антикорупційного спец прокурора та довіра до нього а також до його керівництва була підтримана та посилена”, – йдеться у документі.

Як відомо, останнім часом низка міжнародних партнерів кажуть про втрату довіридо керівника спецпрокуратури Назара Холодницього через порушення, що стали відомі після прослуховування його кабінету.

Водночас, дисциплінарна комісія обмежилася лише доганою щодо нього.

Раніше ми повідомляли, що МВФ схвалив оновлений план України щодо створення Антикорупційного суду, таким чином Україна стала на крок ближче до отримання наступного траншу у 2 мільярди доларів.

Однак, як зазначається, вирішення проблеми Антикорупційного суду недостатньо для розблокування наступного траншу МВФ.

Читайте також: Через війни НАБУ і САП робота обох структур у справах проти топ-чиновників може бути паралізована

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE