Politerno > Тернопільщина > Суд заборонив олігарху-втікачу з Тернопільщини продавати віллу в Німеччині – ЗМІ

Суд заборонив олігарху-втікачу з Тернопільщини продавати віллу в Німеччині – ЗМІ

  • 14 Серпня, 2018
  • 7373 Переглядів
  • 0

Український олігарх з Тернопільщини Микола Гута, якому загрожує тюрма за махінації з міжнародними кредитами в агрохолдингу “Мрія”, намагався продати розкішну віллу в Німеччині співвласнику мережі магазинів АТБ Віктору Карачуну.

Про це йдеться в розслідуванні Deutsche Welle.

За інформацією видання, ліквідатори збанкрутілої “Мрії” за дорученням кредиторів розшукують по всьому світу майно Гути з метою покрити принаймні частину збитків, завданих ним інвесторам. У судових документах з Кіпру йдеться про замороження активів десятків офшорних фірм, бенефіціаром яких є олігарх чи члени його родини.

“Кредитори вважають, що саме через ці фірми незаконно виводилися мільйони євро, що, зрештою, і призвело до банкрутства “Мрії”, – розповідають журналісти.

Тим часом Гута знайшов покупця на свій маєток Villa Glory, розташований під Мюнхеном у баварському курортному містечку Гарміш-Партенкірхен. Це – співвласник мережі супермаркетів АТБ, бізнесмен з Дніпра Віктор Карачун. Він навіть добився від Гути знижки з 13 до 8,6 мільйонів євро.

Продавцем вілли виступила дружина Миколи Гути Вікторія від імені кіпрської компанії Zapatoustra Holdings Limited, у власності якої числиться об’єкт у Гарміші. Саме на Кіпрі тим часом представники кредиторів, які вважають себе ошуканими Гутою, готували продавцеві Villa Glory неприємний сюрприз.

Того самого дня, коли у нотаріуса підписувався договір купівлі-продажу, за три тисячі кілометрів від Мюнхена Окружний суд Нікосії видав розпорядження: заборонити відчуження нерухомості у Гарміш-Партенкірхені. Відповідне рішення було винесене за клопотанням ліквідаторів кіпрської Mriya Agro Holding Public Limited – материнської структури холдингу “Мрія”.

Ліквідатори, кіпрська CRI Group, за дорученням кредиторів розшукують у всьому світі майно Миколи Гути з метою покрити принаймні частину збитків, імовірно, завданих ним інвесторам. У судових документах з Кіпру, які є у розпорядженні DW, йдеться про замороження активів десятків офшорних фірм, бенефіціаром яких є Микола Гута чи члени його родини. Кредитори вважають, що саме через ці фірми незаконно виводилися мільйони євро, що, зрештою, і призвело до банкрутства “Мрії”. Опоненти Гути кажуть, що так само дізналися про продаж втікачем вілли у Гарміші з розслідування DW і тому квапилися з позовом, щоб власники розкішного маєтку не встигли його продати або переоформити на третіх осіб.

“Заборона на продаж була внесена до реєстру на тиждень раніше, ніж договір купівлі-продажу. Як свідчить витяг з реєстру майнових прав, місцевий суд у Гарміш-Партенкірхені визнав ордер кіпрського суду, і заборона дійсна на території Німеччини. Гута не може продати віллу, поки суд у Нікосії остаточно не вирішить долю його активів”, – розповідають автори розслідування.

За інформацією видання, Карачун каже, що готовий чекати з купівлею стільки, скільки буде треба, а поки що взяв віллу в оренду.

До речі, у співвласника АТБ у Гарміші прямо за парканом розташований будинок ще одного українця. За даними з реєстру майнових прав, сусідній будинок належить Анатолію Безуху. Імовірно, йдеться про колишнього голову Державної геологічної служби України і безнесмена Анатолія Вікторовича Безуха. Співрозмовники DW у Гарміші зазначають, що Безух – тесть Миколи Гути.

Національне антикорупційне бюро України підозрює Гуту в шахрайстві в особливо великих розмірах. Йдеться про розтрату коштів доведеного до банкрутства агрохолдингу “Мрія”, залучених в іноземних інвесторів. Як повідомили DW у прес-службі НАБУ, у матеріалах кримінальної справи йдеться про незаконну розтрату близько 800 мільйонів гривень. Іноземні кредитори “Мрії” заявляють, що Гута вивів на свої офшорні компанії понад 200 мільйонів доларів. За даними розслідування DW, багато що вказує на те, що частина цих коштів могла бути використана для будівництва розкішного маєтку у Баварії.

Адвокат Гути у листі на адресу DW після виходу публікації заявив, що інформація, наведена у статті, є “недостовірною”. Утім, звернувшись згодом до Гути з проханням прокоментувати обставини термінового продажу вілли в Німеччині, редакція не отримала відповіді.

Читайте також: Тернополянин Іван Гута серед найбільших боржників перед українцями

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE