Politerno > Україна і світ > Порошенко вніс як невідкладний законопроект про передачу Андріївської церкви

Порошенко вніс як невідкладний законопроект про передачу Андріївської церкви

  • 17 Жовтня, 2018
  • 1320 Переглядів
  • 0

Президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника “Софія Київська”.

Відповідний проект закону № 9208 зареєстрований на сайті парламенту 17 жовтня.

У документі зазначається, що держава намагається всебічно надавати підтримку, в межах чинного законодавства, процесові створення в Україні помісної церкви та допомагає створити гідні умови для здійснення своїх надзвичайно важливих представницько-комунікативних функцій екзархами Вселенського патріархату.

“Повноцінне ж функціонування цього представництва, серед іншого,  потребує також забезпечення належною гідною культовою спорудою, в якій посланці Вселенського патріархату матимуть змогу регулярно здійснювати Богослужіння”, – йдеться у пояснювальній записці.

“Враховуючи вищезазначене, вбачається доцільним надати у постійне  користування Вселенського патріархату Андріївську церкву Національного заповідника “Софія Київська” – пам’ятку національної культурної спадщини  України XVIII ст”, – наголошується у документі.

Зазначається, що передача саме цієї культової споруди, яка перебуває у власності держави, буде мати унікальне як практично-церковне, так і символічно-духовне значення.

“Це засвідчить з боку української держави виняткову повагу до авторитету та ролі Церкви-Матері в історії розвитку української духовної традиції та однозначно сприятиме процесові надання томосу про автокефалію Української православної церкви, тобто конституюванню самостійної (автокефальної) юрисдикції, яка стане гідною та рівною серед інших помісних православних Церков Світової Православної Ойкумени”, – сказано у тексті проекту.

Наразі документ переданий для розгляду парламентському комітету з питань культури і духовності.

16 жовтня представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що у найближчі дні Петро Порошенко зареєструє законопроект, яким пропонується передати у постійне користування Вселенському патріарху Андріївську церкву.

Сам Порошенко згодом заявив, що це рішення погоджене з церковними ієрархами та сприятиме прискоренню отримання томосу про автокефалію Української православної церкви.

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель УАПЦ Макарій (Малетич) заявляє, що УАПЦ жертвує Андріївську церкву Константинополю.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE