Politerno > Україна і світ > Порошенко обговорив з Помпео російську агресію і воєнний стан

Порошенко обговорив з Помпео російську агресію і воєнний стан

  • 27 Листопада, 2018
  • 1164 Переглядів
  • 0

Президент Петро Порошенко обговорив з з держсекретарем США Майклом Помпео напад росіян на українські військові кораблі поблизу Керченської протоки і введення воєнного стану в Україні.

Розмова відбулась телефоном, повідомляється на сайті глави держави.

“Порошенко поінформував американську сторону про вчинений Росією акт збройної агресії проти України в акваторії Керченської протоки, а також відповідні кроки української сторони, зокрема запровадження режиму воєнного стану”, – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що президент України вказав на неприйнятність таких протиправних дій Росії. Порошенко переконаний, що РФ має отримати найжорсткішу реакцію міжнародної спільноти, в тому числі – посилення санкцій.

Порошенко та Помпео скоординували кроки для подальшої протидії російській агресії проти України, в тому числі в районі Керченської протоки.

Президент США Дональд Трамп у понеділок, коментуючи захоплення росіянами українських кораблів поблизу Криму, заявив, що йому не подобається те, що відбувається між Росією та Україною.

Нагадаємо, на позачерговому засіданні РНБО було ухвалено рішення звернутися до Верховної Ради щодо розгляду питання про запровадження воєнного стану в Україні.

Раніше ВМС ЗСУ повідомили, що в результаті агресії Росії біля Керченської протоки у неділю поранено 6 українських військовослужбовців, захоплені три кораблі.

У зв’язку з агресією РФ у Чорному морі весь склад Військово-морських сил України підняли по тривозі. Як повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов після засідання воєнного кабінету під керівництвом президента Петра Порошенка, опівночі в неділю відбудеться засідання РНБО, на якому буде розглянуто запровадження воєнного стану у зв’язку з агресією Росії на Азові.

Європейський союз закликає Росію відновити свободу руху в Керченській протоці і не загострювати ситуацію в Азовському морі.

У Центрі громадських зв’язків ФСБ РФ підтвердили затримання трьох українських військових кораблів в районі Керченської протоки.

Як пояснив на брифінгу після екстреного засідання РНБО в ніч на 26 листопада секретар РНБО Олександр Турчинов, у випадку нормалізації ситуації можливий правовий режим воєнного стану може бути скасований у будь-який час.

У Центральній виборчій комісії повідомили, що питання виборів  в умовах воєнного стану, якщо він буде введений в Україні, залежить від того, які варіанти для цього визначені в указі президента, який у понеділок має розглянути Верховна Рада.

Голова комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Костянтин Косачов заявив, що Україна влаштувала провокацію в Азовському морі заради воєнного стану.

Увечері 26 листопада, Верховна Рада затвердила указ президента Петра Порошенка про введення воєнного стану з 28 листопада.

Також Верховна Рада погодила призначення виборів президента України на 31 березня 2019 року.

Читайте також: ВМС ЗСУ: Російські прикордонники на Азові били на ураження, є поранений (Хроніка подій) або

 Порошенко підписав указ про воєнний стан – ВР оприлюднила проект закону про його затвердження

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE