Politerno > Україна і світ > Контрабанду в Україні “кришує” СБУ, а це 100 млрд недонадходжень у бюджет – Данилюк

Контрабанду в Україні “кришує” СБУ, а це 100 млрд недонадходжень у бюджет – Данилюк

  • 12 Грудня, 2018
  • 50415 Переглядів
  • 1

Недонадходження в бюджет через контрабанду становлять понад 100 млрд гривень, а “кришує” її в Україні СБУ.

Про це в інтерв’ю LB.ua заявив колишній міністр фінансів Олександр Данилюк.

“СБУ – головна «криша» контрабанди. Історично завжди була. Фактично в них митники всі на гачку висять. Тобто вони знають, де і скільки хто вкрав. СБУ цим успішно користується”, – зазначив екс-міністр.

Загалом, за його оцінками, бюджет України через контрабанду і дефектну податкову політику втрачає близько 400 млрд гривень надходжень.

“Ми робили порівняння з іншими країнами – скільки ми могли б отримати, якби ефективно працювала ДФС. Вийшла сума близько 400 млрд грн. Але ніде податки на всі 100% не збирають. Якщо говорити про контрабанду, то побороти її насправді досить просто. І ми можемо оперативно збільшити доходи бюджету більш ніж на 100 млрд грн. Але важливо правильно визначати базу для порівняння.

У 2017 році, наприклад, хвалили ДФС за зростання доходів митниці на 70 млрд грн порівняно з 2016, хоча основними факторами були курс долара і зростання економіки, а не боротьба з корупцією і підвищення ефективності адміністрування. Тому треба порівнювати зіставні речі”, – зазначив Данилюк.

Також він навів приклад того, скільки на поверненні ПДВ і фіктивному ПДВ “заробляли” податківці за часів Віктора Януковича.

“Прикиньмо. Середній обсяг відшкодування ПДВ – 10 мільярдів на місяць, на рік близько ста двадцяти мільярдів. Відкат варіювався залежно від року. При Клименкові, говорили, доходило до 25%. Можна консервативно припускати в середньому на рівні 10%, не всі ж платять насправді. І отримуємо дуже немаленьку суму. І це кеш. А ще є фіктивний ПДВ.

Важливий момент: відкат за повернення ПДВ – це гроші бізнесу, які фактично крадуть співробітники ДФС і їхні кришувальники. Фіктивний ПДВ – це гроші, які крадуть безпосередньо з бюджету”, – розповів Данилюк.

Як повідомлялось, у департаменті кримінальних розслідувань Служби внутрішніх доходів США заявили, що готові надати Державній фіскальній службі інформацію про українських чиновників, пов’язаних із контрабандою.

Також стало відомо, що Україна вже другий рік поспіль продовжує займати першу позицію в рейтингу країн-джерел ввезення в ЄС контрабандних сигарет.

Діліться у соцмережах:

1 Comment Already

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE