Politerno > Україна і світ > Європарламент закликав посилити санкції проти Росії

Європарламент закликав посилити санкції проти Росії

  • 12 Грудня, 2018
  • 1088 Переглядів
  • 0

Європейський парламент схвалив резолюцію, яка закликає до посилення санкцій ЄС проти Росії, якщо українські військовослужбовці, захоплені 25 листопада в Чорному морі, не будуть звільнені.

Засідання транслювалося на сайті Європарламенту.

433 європарламентарів проголосували “за”, 105 – “проти”, утрималися 30 депутатів.

Європарламентарі засуджують навмисний акт агресії Росії проти України, здійснений 25 листопада у Керченській протоці, та вимагають негайного і безумовного звільнення українських кораблів та моряків, які повинні отримати статус військовополонених.

“Ми закликаємо ЄС та держави-члени ввести цілеспрямовані санкції в разі, якщо 24 українських військовослужбовців не будуть звільнені і в разі подальшої військової ескалації”, – йдеться у резолюції.

Поправка також містить заклик до ОБСЄ розширити мандат Спеціальної моніторингової місії в Україні на регіон Азовського моря.

“Європарламент закликає країни-члени закрити доступ до портів ЄС для російських суден, які прибувають з Азовського моря, доки Росія не відновить вільну навігацію через Керченську протоку та в Азовському морі”, – сказано у документі.

Як відомо, у Євросоюзі відсутній консенсус щодо запровадження нових санкцій проти Росії через її дії в Азовському морі.

Зокрема, 97 депутатів Європейського парламенту закликали накласти додаткові санкції проти Росії через напад на українські кораблі біля Керченської протоки.

Також спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що США і ЄС мають розглянути можливість посилення санкцій проти Росії через інцидент, який стався в Керченській протоці.

Ймовірна наступниця Ангели Меркель Аннегрет Крамп-Карренбауер в інтерв’ю Reuters заявила, що ЄС і США повинні розглянути можливість заборони заходу до своїх портів російських суден, які прямують з Азовського моря, після того як Росія захопила три українські кораблі.

Нагадаємо, 25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE