Politerno > Україна і світ > Газзбути розіслали платіжки з донарахуваннями за 30 місяців – у Фірташа заявили, що їх можна не оплачувати

Газзбути розіслали платіжки з донарахуваннями за 30 місяців – у Фірташа заявили, що їх можна не оплачувати

  • 13 Грудня, 2018
  • 1881 Переглядів
  • 0

Побутові споживачі газу без лічильників почали отримувати платіжки з донарахуваннями за 30 місяців.

Про це пише “Інтерфакс-Україна”.

Це пов’язано з рішенням Верховного Суду від 27 листопада, яким скасовано дію встановлених Кабінетом Міністрів України у 2016 році норм споживання газу для споживачів. У лютому 2016 року уряд Арсенія Яценюка встановив їх на рівні 4,4 кубометра на людину, пізніше за Володимира Гройсмана норму знизили до 3,3 кубометра.

Документи, що встановлюють ці норми, були визнані протиправними та нечинними у зв’язку з порушенням регламенту Кабінету Міністрів під час їхнього затвердження. Йдеться, зокрема, про “недотримання принципів державної регуляторної політики (передбачуваності, плановості, обґрунтованості), відсутність аналізу регуляторного впливу акта, порушення вимог до оприлюднення регуляторного акта та документа, що містить аналіз його регуляторного впливу, відсутність погодження акта з Державною регуляторною службою України”.

У зв’язку зі скасуванням цих норм набула чинності попередня постанова, згідно з якою норми були встановлені на рівні 6 кубометрів на одну людину на місяць відповідно.

У зв’язку з цим користувачі почали отримувати платіжки з величезними заборгованостями.

Заяви про зміни норм споживання газу зробили і в облгаззбутах (ПАТ “Дніпропетровськгаз”, ПАТ “Миколаївгаз”, ПАТ “Криворіжгаз”). Зокрема, там заявили, що зараз розрахунки щомісячних обсягів споживання для клієнтів здійснюються вже з урахуванням рішення Верховного Суду.

“Щодо перерахунку обсягів споживання за попередні періоди, коли застосовувалися занижені норми, які стали нелегітимними, то ця проблема вимагає врегулювання з боку Кабінету Міністрів, з урахуванням виниклої заборгованості за спожитий, але не оплачений газ. Механізм компенсації такої заборгованості повинен враховувати необґрунтовані втрати, яких зазнали учасники ринку газу, в тому числі споживачі з лічильниками”, – йдеться в офіційній заяві ПАТ “Миколаївгаз”.

У Регіональній газовій компанії, яка керує газовим бізнесом Дмитра Фірташа заявили, що у грудні споживачі газу без лічильників отримали рахунки за газ із донарахуваннями, але сума боргу не підлягає сплаті – проблема потребує врегулювання з боку Кабінету міністрів.

Зазначається, що в нижній частині рахунків інформативно зазначена сума перерахунку за час дії норм, які були визнані незаконними рішенням суду, на яке посилається РГК.

“Сума перерахунку за минулі періоди наведена в рахунках інформативно і не підлягає сплаті. Наявність цього боргу не є підставою для відключення споживача від постачання газу та для нарахування пені і штрафів”, – йдеться у заяві РГК.

“Ця проблема потребує врегулювання з боку Кабінету міністрів, з урахуванням заборгованості за спожитий та не оплачений газ. Механізм компенсації такої заборгованості має враховувати необґрунтовані втрати, які понесли учасники ринку газу”, – вважає компанія.

Повідомляється, що РГК звернулася до уряду з проханням розробити механізм компенсації вказаної в рахунках заборгованості.

12 грудня Кабінет Міністрів схвалив рішення перевірити всі облгази в країні. Причиною перевірок в уряді називають “нарахування облгазами додаткових платежів” за спожитий населенням газ.

Для цього уряд рекомендував Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, разом із Міністерством енергетики, Міністерством регіонального розвитку, Міністерством соціальної політики, Антимонопольним комітетом і фіскальною службою сформувати робочу групу, до складу якої також увійдуть народні депутати України.

“Їх треба вжарить по перше число, бо монополісти вже сіли на голову і звісили ноги”, – сказав раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Як відомо Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг заборонила операторам газорозподільної системи проводити донарахування в платіжки за природний газ.

6 грудня НАК “Нафтогаз України” повідомив, що облгази і газзбути групи РГК Дмитра Фірташа дезінформують споживачів у квитанціях за оплату газу.

Читайте також: Як нас обкрадають на газі

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE