Politerno > Україна і світ > Порошенко лобіював на місце предстоятеля ПЦУ попа з Московського патріархату

Порошенко лобіював на місце предстоятеля ПЦУ попа з Московського патріархату

  • 16 Грудня, 2018
  • 1766 Переглядів
  • 0

Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній переміг у другому турі таємного голосування на посаду предстоятеля Православної церкви України після того, як свою кандидатуру зняв митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Про це йдеться в матеріалі «Української правди» «Митрополит Київський Єпіфаній. Як в Україні з’явилася автокефальна Церква».

Як наголошується в публікації, під час собору УПЦ Київського патріархату 13 грудня предстоятель УПЦ КП Філарет сподівався одноголосно затвердити Єпіфанія єдиним кандидатом.

Але навіть при відкритому голосування 12 з близько 40 членів собору підтримали митрополита Луцького Михайла.

«Невизначеності додав і президент Порошенко, який спробував пролобіювати на місце предстоятеля митрополита Вінницького Симеона з Московського патріархату», – йдеться в матеріалі.

За даними УП, після першого туру голосування підтримку майже порівну поділили між собою митрополити Михайло, Симеон і Єпіфаній.

«І тут позиція групи Філарета стала ключовою. Як розповів УП один з присутніх на Соборі, волинського владику «вмовили» зняти свою кандидатуру. Підтримувати ж вихідця з Московського патріархату архієреї КП не мали ні найменшого наміру. Єпіфаній переміг з відривом в майже 20 голосів», – йдеться в публікації.

Як бачимо, Порошенко і тут не обійшовся без звичних інтриг.

При цьому він хотів поставити на місце предстоятеля митрополита з МП, де сам був а можливо і досі є дияконом.

До речі, архієпископ Євстратій (Зоря) заявив, що після Об’єднавчого Собору церква одержить нову офіційну назву.

«Офіційна назва відповідно до Статуту – Православна Церква України», – написав Євстратій Зоря на своїй сторінці в Facebook.

Тобто, скорочено нова церква буде називати ПЦУ.

Як повідомлялось, намісник Почаївської лаври митрополит Володимир поскаржився президенту Петру Порошенку на тиск і попросив про заступництво. У своєму зверненні він згадує про, що у минулому Порошенко і сам був іподияконом УПЦ МП. В адміністраціх президента цю інформацію спростували.

Учора стало відомо, що вселенський патріарх Варфоломій запросив новообраного предстоятеля Православної церкви України Епіфанія на вручення томосу до Стамбула 6 січня.

Читайте також: Без об’єднання. П’ять головних висновків після собору нової церкви

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE