Politerno > Україна і світ > Україна та Росія заявляють про готовність обміняти заручників

Україна та Росія заявляють про готовність обміняти заручників

  • 21 Грудня, 2018
  • 1218 Переглядів
  • 0

Україна пропонує Росії провести 5 січня обмін заручників у форматі 22 на 22 і 79 на 19.

Про це повідомила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко у Faсebook.

“Ми пропонуємо провести звільнення утримуваних в форматі 22-22 і 72-19 5 січня 2019 року, аби 150 людей зустрічали Різдво вдома, могли піти з родинами в Церкву і помолитися за мир”, – написала вона.

Геращенко уточнила, що мова йде про обмін 22 росіян, затриманих і засуджених в Україні, на 22 політв’язнів Кремля, а також про передачу ОРДЛО 72 сепаратистів в обмін на 19 заручників на окупованих територіях.

Вона також нагадала, що нещодавно в одній з колоній помер один росіянин, який був в списку 23 тих, кого Україна вже давно була готова передати РФ.

“Ця людина вже давно могла бути вдома…., але РФ відмовилася забирати своїх громадян. Ми закликаємо російську сторону переглянути свою позицію щодо своїх громадян і забрати їх, в обмін передати України 22 політв‘язнів Кремля”, – наголосила Геращенко.

За її словами, попередньо обмін планувався на 27 грудня, але зірвався через відмову РФ і ОРДЛО.

Наразі Україна пропонує ОБСЄ зібрати всі сторони 27 грудня на відеоконференцію і ще раз обговорити питання звільнення заручників і політв’язнів.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у свою чергу заявив, що Кремль готовий до обміну засуджених з Києвом за принципом “всіх на всіх”, але підходи двох країн до реалізації цього не співпадають.

Про це він сказав журналістам 21 грудня, повідомляє ТАСС.

“Росія давно виступає ініціатором того, щоб провести обмін “всіх на всіх”. Але існує різниця в підходах і в Москві, і в Києві в кваліфікації тих, хто перебуває у Москві, і тих, хто перебуває у Києві – ким вважати цих людей. Звідси виходить нестиковка у кількості людей і в кількості тих, кого і пропонують міняти “всіх на всіх””, – сказав Пєсков.

Як оприлюднила “Медійна ініціатива за права людини” (МІПЛ), на окупованому Донбасі бойовики утримують щонайменше 89 цивільних заручників.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE