Politerno > Україна і світ > Колишній охоронець Яроша, політв’язень Шумков повернувся з російської в’язниці в Україну. ВІДЕО

Колишній охоронець Яроша, політв’язень Шумков повернувся з російської в’язниці в Україну. ВІДЕО

  • 24 Грудня, 2020
  • 574 Переглядів
  • 0

Український політв’язень Олександр Шумков увечері 24 грудня в’їхав з Росії в Україну.

Про це повідомила повноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram.

 

“Шумков – на волі! Понад три роки він перебував у незаконному ув’язненні у виправній колонії в місті Торжок Тверської області. Майже весь термін ув’язнення його утримували у штрафному ізоляторі та загоні суворих умов тримання.

З колонії його було звільнено ще 23 грудня та переміщено до “центра временного содержания иностранных граждан УМВД РФ по Тверской области”, – зазначила Денісова.

Наразі він перетнув українсько-російський кордон та прибув в автомобільний пункт пропуску “Бачівськ”, де його зустріли рідні, представник Офісу Уповноваженого та представники територіальних органів військового управління ЗСУ.

Одразу ж Олександр вирушить до Херсона у військову частину, де служив до затримання.

Нагадаємо, 4 грудня 2018 грудня у Севському суді Брянської області РФ оголосили вирок херсонцю, українському військовослужбовцю Олександру Шумкову – його засудили до 4 років загального режиму.

У російському СІЗО його тримали з серпня 2017 року за участь у “екстремістських організаціях” (у “Правому секторі”) на території України. Згідно з фабулою справи, Шумков був у складі “Правого сектору” з моменту його створення в листопаді 2013 року по 23 серпня 2017 року і “тривалий час” був охоронцем тодішнього лідера ПС Дмитра Яроша.

Рідні Олександра планували оскаржувати це рішення у апеляційному суді, щоб мати змогу звернутись до Європейського суду.

У залі суду Олександр Шумков заявив, що нічого просити не буде. У СІЗО Шумков оголошував голодування.

Пізніше стало відомо, що Шумкова відправили для подальшого відбування покарання у розпорядження управління федеральної служби виконання покарань Росії по Тверській області.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE