Politerno > Україна і світ > Росія чотири роки щодня порушує Мінські домовленості – Волкер

Росія чотири роки щодня порушує Мінські домовленості – Волкер

  • 12 Лютого, 2019
  • 1157 Переглядів
  • Comments Off

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер констатував, що Російська Федерація впродовж чотирьох років порушує Мінські угоди.

Про це він написав у своєму мікроблозі Twitter.

“Чотири роки тому Росія підписала комплекс заходів, у яких перший пункт стосувався режиму припинення вогню з 14 лютого. Приблизно через тиждень Росія та її маріонеткові сили захопили Дебальцеве”, – підкреслив Волкер.

“З того часу, за минулі чотири роки, Росія порушувала Мінські угоди щодня. Настав час для миру в Україні”, – додав Волкер.

Нагадаємо, 12 лютого 2015 року учасники програми Тристоронньої контактної групи за підсумками переговорів в Мінську підписали “Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод”. Ці домовленості, зокрема, передбачали негайне і всеохопне припинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також відведення важкого озброєння обома сторонами на однакові відстані. Передбачалося також відновлення Україною повного контролю над держкордоном; виведення з Донбасу російських найманців і незаконних збройних формувань і техніки.

Нагадаємо, днями в інтерв’ю австрійській газеті Kleine Zeitung Сайдік повідомив про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який повинен замінити Мінські домовленості і який мають затвердити країни “нормандської четвірки”: Україна, РФ, Франція і Німеччина.

Заяву Сайдіка розкритикували в Україні. Зокрема, на думку голови МЗС Павла Клімкіна, мирний план не містить принципово нових пропозицій і вимагає подальшого доопрацювання.

Згодом спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з питань Донбасу Мартін Сайдік не запропонував альтернативу Мінським угодами, а лише висловив деякі ідеї їх утілення.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE