Politerno > Україна і світ > Суд закрив Генпрокуратурі доступ до документів журналіста “НВ”

Суд закрив Генпрокуратурі доступ до документів журналіста “НВ”

  • 1 Березня, 2019
  • 1184 Переглядів
  • Comments Off

Редакція видання “Новое время” домоглася скасування доступу Генпрокуратури до електронного листування журналіста Івана Верстюка.

Апеляційний суд задовольнив скаргу редакції, повідомляє журналістка Крістіна Бердинських.

“Прокурор ГПУ в суді підтвердив, що прокуратуру цікавить джерело журналіста в публікації 3-х річної давнини і вони хочуть його встановити, тому і просять доступ до документів і e-mail редакції”, – пише Бердинских у Facebook.

“Апеляційний суд задовольнив скаргу нашої редакції частково і скасував доступ до e-mail, документів і т.д. журналіста”, – повідомила вона.

Народний депутат “Самопомочі” Вікторія Войціцька привітала це рішення суду:

“Розкриття джерел підриває довіру до журналіста. Його можна порівняти з розкриттям адвокатської або лікарської таємниці”, – пише вона в Facebook

Нардеп зазначає, що суд першої інстанції витратив всього 4 хвилини на ознайомлення з 50 сторінками слідства і написання 3 сторінок рішення.

4 лютого суддя Печерського районного суду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції “Новое время” і до всіх матеріалів, які надсилав на електронні адреси видання журналіст Іван Верстюк. 13 лютого слідчий ГПУ вручив цю постанову редакції.

У свою чергу, у Генпрокуратурі пояснили, що доступ до внутрішніх документів редакції видання “Новое время” потрібний через “розголошення матеріалів досудового розслідування”.

Верстюк писав про корупцію в оборонних закупівлях, а ГПУ зацікавила його стаття “Діамантова дочка” про навчання доньки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великобританії за 120 тисяч фунтів стерлінгів.

Справа Корнійця – одного з двох т.зв. “діамантових прокурорів” – перебуває на розгляді Голосіївського райсуду Києва.

Головний редактор видання “Новое время” Віталій Сич заявив, що інформацію, опубліковану влітку 2016 року про навчання дочки Корнійця, редакція “отримала з надійних джерел” – і ГПУ оскаржує не саму інформацію, а право її публікувати.

Читайте також: В ЄС заявили про порушення свободи слова через надання судом доступу до файлів журналіста

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE