Politerno > Україна і світ > ГПУ домоглася доступу до документів редакції “Нового времени”

ГПУ домоглася доступу до документів редакції “Нового времени”

  • 18 Лютого, 2019
  • 1196 Переглядів
  • Comments Off

Суд дав слідчим Генеральної прокуратури доступ до внутрішніх документів редакції і всіх матеріалів, які надсилав їй журналіст Іван Верстюк.

Видання “Новое время” заявило про наступ на пресу і зазначило, що наражається на обшук, якщо не надасть інформацію, яку вимагають слідчі.

Видання повідомило, що 4 лютого суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань дав такий дозвіл ГПУ, а 13 лютого слідчий вручив цю судову постанову редакції.

 
 

Верстюк писав про корупцію в оборонних закупівлях, а ГПУ зацікавила його стаття “Діамантова дочка” про навчання доньки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великобританії за 120 тисяч фунтів стерлінгів.

Справа Корнійця – одного з двох т.зв. “діамантових прокурорів” – перебуває на розгляді Голосіївського райсуду Києва.

Генпрокуратура пояснила, що розслідує справу про розголошення відомостей досудового розслідування – матеріалів Міністерства внутрішніх справ Великобританії від 29.01.2015, наданих за запитом ГПУ від 31.08.2015 про міжнародну правову допомогу під час досудового розслідування у провадженні за ч. 4 ст. 368 ККУ, відкритому 26.06.2015.

Корнійця підозрюють у злочинах за ч. 4 ст. 368, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 359 ККУ, першого заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ – за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 ККУ, ще одного громадянина – за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 ККУ.

Українські слідчі просили МВС Великої Британії про міжнародну правову допомогу – і отримали її. 2 лютого 2016 року ГПУ отримала відповідні матеріали.

Генпрокуратура заявляє, що 17 серпня 2016 року на порталі “Новое время” опублікували статтю: “Діамантова дочка. Хто і як платив за навчання спадкоємниці прокурора Корнійця у Великій Британії” із копіями матеріалів британської сторони, отриманих у рамках міжнародної правової допомоги.

16 травня 2017 року до ТОВ “Видавничий Дім “Медіа-ДК”, який є власником порталу “Новое время”, скерували запит щодо отримання інформації та копій документів, але ТОВ відмовило (лист від 23.05.2017)

Тому 1 лютого 2019 року слідчі внесли до Печерського райсуду Києва клопотання про тимчасовий доступ до копій матеріалів статті: “Діамантова дочка. Хто і як платив за навчання спадкоємниці прокурора Корнійця у Великій Британії”.

4 лютого слідчий суддя задовольнив це клопотання у повному обсязі та виніс ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, яку 13 лютого оголосили представнику ТОВ “Видавничий Дім “Медіа-ДК”

ГПУ наголошує: “Розголошення матеріалів досудового розслідування без дозволу на оприлюднення, отриманого у визначеному законом порядку, є кримінальним злочином та передбачає покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років”.

Нагадаємо, рішенню Апеляційного суду передувала ухвала суду першої інстанції – Печерського, про дозвіла ГПУ отримати доступ до смс, дзвінків і місце розташування телефонів журналістки “Нового времени” Христини Бердинських, а також журналістки Радіо Свобода, головної редакторки програми «Схеми» Наталки Седлецької за 17 місяців.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE