Politerno > Україна і світ > Експерт про фактор “джокера” Смешка, виборчу корупцію і політичне майбутнє

Експерт про фактор “джокера” Смешка, виборчу корупцію і політичне майбутнє

  • 1 Квітня, 2019
  • 1890 Переглядів
  • Comments Off

1. Чим би не закінчилася ця виборча кампанія вона вивела на політичну арену України два невідомих для країни «джокера». Це молодий і політично недосвідчений Зеленський, і старий, політично недосвідчений Смешко. Буде прикро, якщо того і/або іншого нам «підсунув» Кремль. Однак, українці, навчені гірким досвідом президентства Порошенка, вже з перших кроків будь-якого нового президента швидко розберуться з ким вони мають справу – самостійним політиком чи людиною з «подвійним дном». Але якщо стрімке сходження популярного артиста, талановитого коміка Зеленського ще можна пояснити гострою потребою України в «свіжій крові», в нових обличчях і політичних силах, то стрімке сходження маловідомого пенсіонера-силовика чітко носить сліди спецоперацій, якими так пишається Кремль. Напевно ми скоро дізнаємося, хто був автором цієї блискучої спецоперації і яка була головна мета виведення з «політичного архіву» і активізації генерала Смєшка. Може це і не вибори, а щось інше. Але, в будь-якому випадку, вже зараз добре видно, що кандидат в президенти Смешко, об’єктивно, «перебіг дорогу» трьом прозахідним або проамериканським політикам – це Тимошенко, Гриценко і Наливайченко. Якби не інсталяція Смешка в виборчий процес, то Тимошенко явно обходила б свого основного противника Порошенка, а Гриценко міг бути трохи вище нинішньої позиції. Теж стосується і Наливайченка, який показував в ході виборчої кампанії набагато кращі результати, ніж те, що йому зараз «написали».

2. Штаб Порошенка-Медведчука працював системно і нахабно, не обмежуючи себе жодними правилами. З одного боку, вони створили, за рахунок бюджету і корупційних капіталів, унікальну, потужну систему соціальної корупції найбільш бідної частини українських виборців. А також використовували, «без страху і докору», на повну потужність адміністративний ресурс і реалізацію своїх планів по фальсифікації в доступних їм виборчих округах. Не останню роль в остаточних підрахунках і легітимації результатів відіграють також підгодовані квазігромадські організації спостерігачів і «дресирований» ЦВК, який не посміє чинити опір волі Банкової. З іншого боку, проти основного політичного противника – Тимошенко були виставлені ціла обойма технічних кандидатів-спойлерів, аж до однофамільців.

3. Унікальний політичний експеримент зі створення гігантської загальноукраїнської сітки підкупу виборців довів свою ефективність. Умовою такої ефективності масової корупція виз’явився «озброєний нейтралітет» правоохоронних і судових органів, як основи адмінресурсу. Стратегія виявилася правильною. Спочатку людей кілька років заганяли в бідність, злидні і безробіття, а потім за їх же рахунок скуповували їх голоси на виборах на користь провладного кандидата. Тепер все ця машина соціальної корупції бідних верств населення, змінюючи господарів, буде працювати завжди, знецінюючи базові принципи справедливих, чесних загальнонаціональних і таємних виборів.

4. Перший тур президентських виборів не спростив завдання вибору політичного майбутнього України, ні політичним елітам, ні основній масі виборців. Все тільки ускладнилося.

Виктор Небоженко

Читайте також: Оброблено 67% протоколів: Зеленський – 28%, Тимошенко -16%, Порошенко – 15% (Відео)

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE