Politerno > Україна і світ > СБУ оприлюднила дані 7 українців і 1 росіянина у складі ПВК “Вагнера”

СБУ оприлюднила дані 7 українців і 1 росіянина у складі ПВК “Вагнера”

  • 26 Квітня, 2019
  • 1461 Переглядів
  • Comments Off

Служба безпеки України ідентифікувала ще 7 українських найманців і 1 російського у складі так званої ПВК “Вагнера”.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

“Встановлені нові докази вербування найманців із числа громадян України ‒ учасників незаконних збройних формувань на Донбасі та їх переправлення до Сирії кораблями ВМФ РФ для участі у бойових діях у складі позаштатного підрозділу російської військової розвідки ПВК “Вагнера”, – розповідають у спецслужбі.

Зокрема, СБУ ідентифікувала особи 8 найманців, яких влітку 2016 року було доставлено в Сирію на великому десантному кораблі “Цезар Куніков” Чорноморського флоту РФ.

“Усі найманці входили до складу ротної тактичної групи “Карпати” ПВК “Вагнера”, також відомої як РТГр “Весна”, – уточнюють у відомстві.

Зазначається, що встановлена конкретна локація фото найманців ПВК “Вагнера” на борту “Цезаря Кунікова”.

№1 – так званий “отаман казачого союзу області війська донського (КСОВД)”, 52-річний українець Юрій Сафоненко на прізвисько “Батя”.

№2 – “осавул та заступник отамана КСОВД, депутат парламенту ДНР”, 43-річний українець Олексій Богданов на прізвисько “Сеня”.

За даними СБУ, у 2014 році Сафоненко і Богданов під опікою російських спецслужб сформували у Донецьку свій “казачий союз”, основу якого склали представники криміналітету. Протягом 2 років вони під прикриттям російських кураторів тероризували населення Донбасу. На їхньому рахунку чисельні факти зґвалтувань, викрадень і жорстоких катувань, а також вбивств мирних мешканців Донецька.

Зазначається, що через обурення місцевого населення зухвалими злочинами банди російські спецслужби розформували цей “союз”, а майже усіх його членів зарахували на посади “стрільців” до ПВК “Вагнера”.

№3 – “командир взводу загону КСОВД”, стрілок РТГр “Карпати”, 47-річний українець Сергій Ященко на прізвисько “Ящер”.

№4 – “боєць загону КСОВД”, стрілок РТГр “Карпати”, 30-річний українець Артем Шепель

№5 – “боєць загону КСОВД”, стрілок РТГр “Карпати”, 42-річний українець Євген Майоров на прізвисько “Макар”.

№6 – “боєць загону КСОВД”, стрілок РТГр “Карпати”, 44-річний українець Олег Григор’єв на прізвисько “Гриша”.

№7 – стрілок РТГр “Карпати”, 24-річний українець Юрій Куліца.

№8 – командир відділення РТГр “Карпати”, 39-річний росіянин Юрій Бусигін.

За інформацією СБУ, як мінімум ще двоє найманців зі складу “загону КСОВД”, які були особисто причетні до тяжких злочинів цієї банди на Донбасі у 2014-2015 роках, загинули під час одного з перших відряджень “Карпат” до Сирії. Це українці Едуард Приходько на прізвисько “Боцман” і Олександр Кіяшко на прізвисько “Кеша”.

Загалом спецслужба вже встановила особи 125 українців, які причетні до терористичної діяльності російських спецслужб у складі ПВК “Вагнера” на території України, Сирії, Центрально-Африканської Республіки та Судану.

Нагадаємо, у складі приватної військової компанії Вагнера є підрозділ “Карпати”, до якого входять майже 40 українців.

23 січня минулого, Служба безпеки України оприлюднила аудіозаписи телефонних переговорів між ватажком ПВК (Приватна військова компанія) “Вагнера” Дмитром Уткіним і генералом Збройних сил РФ Євгеном Нікіфоровим (позивний “Тамбов”).

У травні 2018 року СБУ з’ясувала особу підполковника РФ, який відповідає за підготовку ротно-тактичної групи “Карпати” у складі так званої приватної військової компанії Вагнера.

Раніше ми повідомляли, що члени “групи Вагнера” причетні до знищення українського літака Іл-76 на Донбасі, штурму Луганського аеропорту та подій у Дебальцевому.

В червні цього року США розширили санкції проти Росії – в списку виявились ПВК “Вагнер” та її керівник Дмитро Уткін.

Наприкінці серпня міжнародне розвідувальне співтовариство InformNapalm оприлюднило звіт, створений на основі інформації, зібраної волонтерами з відкритих джерел, про участь російських приватних військових компаній, підконтрольних ФСБ, у військовій агресії Кремля на Донбасі і в Сирії.

Також розслідувачі Bellingcat встановили, що найманцям російської приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” видавали закордонні паспорти з послідовними номерами в єдиному московському паспортному столі, який раніше видав фейкові документи офіцерам ГРУ Мішкіну (Петрову) і Чепізі (Боширову).

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE