Politerno > Україна і світ > Компанія “смотрящого” за вугільною галуззю за рік виграла тендерів на 1 мільярд

Компанія “смотрящого” за вугільною галуззю за рік виграла тендерів на 1 мільярд

  • 7 Травня, 2019
  • 1294 Переглядів
  • Comments Off

Новий лідер на вугільному ринку ТОВ “Сані Україна” за рік із моменту створення виграв тендерів на ProZorro майже на 1 мільярд гривень.

Про співпрацю з донецьким бізнесменом Віталієм Кропачовим, якого називають неофіційним куратора вугільної галузі країни, розповів глава компанії Sany Чжан Чжіхонь у інтерв’ю для ЕП: “Глава світового виробника шахтної техніки Чжан Чжіхонь: ДТЕК купувала китайський мотлох”.

За словами глави Sany, у 2014 році китайська компанія почала співпрацювати з українською “Укрдонінвест”. Тоді був узгоджений контракт на поставку обладнання з командою шахти “Краснолиманська”.

Пізніше власником цієї шахти став Кропачов, під чиїм керівництвом сьогодні “Сані Україна” виграє тендери державних шахт, змагаючись із компанією “Торентс” із малої батьківщини Кропачова.

За словами Чжіхоня, ідея створити спільну компанію надійшла від Кропачова. Однак Sany також шукала партнера для розширення бізнесу в Україні.

“Ми вирішили, що нам пора мати місцеву компанію, яка зможе обслуговувати тут нашу техніку, займатися сервісом і запчастинами”, – розповів він.

На питання щодо того, на кого, на думку Sany, спирається Кропачов, пропонуючи китайській компанії збут обладнання на державні шахти, Чжіхонь відповів, що Sany “завжди цікавиться бізнесом”.

“Ми ніколи не стикалися з політикою. Віталій зацікавлений, щоб наша техніка була поставлена для розвитку видобутку вугілля. Це його основна мета “, – зазначив він.

А на питання щодо неоднозначної репутації Кропачова відповів, що нічого про це не чув.

“У нього є професійна команда, яка займається гірничо-шахтної галуззю. Це для нас було найважливішим”, – підкреслив глава Sany.

Говорячи про плани на 2019 рік він зазначив, що загальний план поставок обладнання – 400 млн грн.

“Більшість із цих замовлень ми виграли на конкурсах ProZorro”, – зазначив він.

Однак говорячи про можливий вплив Кропачова на перемогу китайської компанії в тендерах зазначив, що Sany це не сильно стосується.

“Який у Віталія (Кропачова – ред.) вплив – нас не сильно стосується. Єдине, що хочу сказати: він правильно вибрав компанію “Сані”, – резюмував він.

Зазначимо, що половина підприємства “Сані Україна” належить групі “Укрдонінвест” донецького бізнесмена Віталія Кропачева. Друга половина – китайському будівельному гігантові Sany місцевого мільярдера Лян Веньгень.

Раніше китайська компанія звинуватила ДТЕК Ахметова у шахрайстві. Як заявив глава компанії Sany, після семи років співпраці з ДТЕК компанія Ахметова купила техніку в іншого китайського постачальника під документами Sany по сумнівною ціною.

Читайте також: Вугільний “смотрящий” відхрестився від Кононенка та розповів про плани приватизувати “Центренерго”

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE