Politerno > Україна і світ > НАБУ викликає на допит Луценка

НАБУ викликає на допит Луценка

  • 12 Липня, 2019
  • 1042 Переглядів
  • Comments Off

НАБУ викликало на допит генпрокурора Юрія Луценка у зв’язку з передачею ним резонансної справи відносно учасника Євромайдану Івана Бубенчика іншому складу прокурорів.

Про це у Facebook повідомила прес-секретар Луценка Лариса Сарган, оприлюднивши повістку про виклик.

“Генеральний прокурор Юрій Луценко викликається на допит до НАБУ з приводу прийняття ним процесуального рішення про передачу резонансного кримінального провадження відносно учасника Євромайдану Івана Бубенчика складу прокурорів на чолі із куруючим заступником генпрокурора Анжелою Стрижевською для здійснення неупередженого та ефективного досудового розслідування”, – написала Сарган. 

Луценка викликають на 15 липня. 

За словами прес-секретаря генпоркурора, приводом для такого рішення у квітні минулого року стали заяви учасників Революції Гідності та публікації ЗМІ щодо упередженої кваліфікації дій Бубенчика під час подій січня-лютого 2014 року. 

“Генеральний прокурор викликається на допит у якості свідка у кримінальному провадженні, порушеному за заявою адвоката потерпілих. Цим адвокатом є Олександр Горошинський, відомий захисник “беркутів” та самого Януковича”, – відзначила Сарган. 

Вона додала, що провадження зареєстроване за ч.1 ст.364 (Зловживання владою) ККУ.

“Орган досудового розслідування – Національне антикорупційне бюро України. Що ж, реванш триває. Тепер, окрім януковичів і медведчуків, генпрокурор Луценко заважає і НАБУ”, – підсумувала Сарган.

Як відомо, Бубенчику було пред’явлено підозру у тому, що близько з 7 до 8 години ранку 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності він вчинив 3 прицільні постріли з мисливського карабіну “Сайга М3” (7,62×39).

Йому інкримінували убивства працівника правоохоронного органу, який виконував службові обов’язки, і військовослужбовця, який охороняв громадський порядок, а також замах на вбивство військовослужбовця, придбання й носіння вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу (п.п. 1, 12 ч. 2 ст. 115, ст. 348, ч. 1 ст. 263 ККУ).

Генпрокуратура подала клопотання до суду про обрання запобіжного заходу активісту євромайдана Івану Бубенчику, підозрюваному у вбивстві двох силовиків та замаху на одного під час подій Революції Гідності 2014 року.

У лютому 2016 року з’явилося інтерв’ю з учасником Євромайдану зі Львова, колишнім військовим Іваном Бубенчиком. В інтерв’ю він розповідав, що він нібито вбив двох бійців “Беркуту” на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Пізніше стало відомо, що начальник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що Івана Бубенчика затримали на кордоні через численні неявки на допит та вручили підозру у вбивстві беркутівців під час Революції гідності.

Народні депутати Володимир Парасюк та Семен Семенченко заявили, що готові взяти на поруки Івана Бубенчика, та Печерський районний суд Києва відклав на невизначений термін обрання запобіжного заходу для активіста Майдану Івана Бубенчика, якого підозрюють у вбивстві двох правоохоронців 20 лютого 2014 року.

Відзначимо, станом на 2018 рік за вбивства майданівців тюремний строк отримав один «тітушка». А над співробітниками МВС, які винні у розстрілах, суди досі тривають. Хоча більшість з них виїхали в окупований Крим або Росію.

Також ми повідомляли, що речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко назвав розстріл “Беркутом” Майдану “охороною громадського порядку”.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE