Politerno > Тернопільщина > Бицюра чи Черкашин: на чиїй стороні грає Надал?

Бицюра чи Черкашин: на чиїй стороні грає Надал?

  • 18 Липня, 2019
  • 3202 Переглядів
  • Comments Off

Залишилося декілька днів до завершення виборчої гонки. Розкривається повна багатоходівка на політичній шахівниці міста Тернополя.

Балотується від обласного центру 21 кандидат. Симпатії міського голови Сергія Надала мали би належати його одно партійцю та заступнику Леоніду Бицюрі.

Та якщо відслідковувати рекламні і газетні площини міста, видається на гора, що тут щось не так і не зовсім усе просто.  На Листопадовій запахло скандалом.

Між Сергієм Надалом та Леонідом Бицюрою пробігла чорна кішка у вигляді Максима Черкашина. Політична реклама останнього містить меседжі, мовляв, саме він є  «представником команди Надала».

У цьому доля правди є, адже Максим Черкашин з 2011-го по 2016-й працював у Тернопільській міській раді на трьох посадах. З них, 2014-2016 – начальник патронатного відділу.

9-го липня кандидат від «Голосу» в ефірі місцевого телеканалу «Тернопіль 1» підтвердив тезу, що він «команда Надала».

– Якщо ми хочемо робити справжні зміни в місті, ми повинні робити це командно. І справді, якщо я потраплю в парламент, з Сергієм Надалом ми працюватимемо однією командою. Як з Сергієм Надалом, так і з міською радою, виконавчим комітетом, – зазначив Максим Черкашин.

Такі вислови молодого політика можуть додати йому голосів від прихильників мера. Тим самим мінусувати електорат Леоніда Бицюри.

Леонід Бицюра начебто теж команда міського голови, член виконавчого комітету. Більше того, він висуванець партії ВО «Свобода», в керівництві якої (політрада) перебуває мер Тернополя.

Проте «Свобода» з кожними виборами втрачає рейтинг. Для прикладу, кандидат в президенти, «свободівець» Руслан Кошулинський в Тернополі отримав лише 4,84% голосів тернополян у першому турі.

Очевидно, Сергій Надал розуміє такий результат. Відповідно з наближенням наступних місцевих виборів йому слід переорієнтовуватись на нову політичну силу.

Вразі перемоги Максима Черкашина, притулком чинного міського голови може дійсно стати партія «Голос». Зрештою, навіть якщо й не в міській раді, то в обласній. Сергій Надал може сміло претендувати на посаду голови Тернопільської обласної ради. А чому б і ні, якщо, звичайно, будуть такі амбіції?

Умовно «сухим» Сергію Надалу зі «Свободи» вийти не вдасться. Справедливо було б, коли теперішні однопартійці не шкодували слів за політичну зраду. Але такий вибір – прямий шлях до галасливого конфлікту.

Тернопіль пам’ятає, як два роки тому з партії виключили трьох «свободівців», які також були міськими депутатами. У тих перипетіях «вигнанців» позбавили ще й депутатських мандатів. Серед них був Іван Сороколіт, якого звинуватили у порушенні партійної дисципліни і який на дострокових виборах до парламенту балотується вже від нової палітсили.

А рейтинг тернопільської «Свободи» без Сергія Надала зовсім зійде нанівець.

Настрій «свободівців» можна буде побачити на найближчій сесії міськради. Чим впертіше міський голова прямуватиме до «Голосу», тим швидше відбудеться конфлікт.

Це навіть може проявитися на переформатуванні виконавчого комітету.  Якщо Леонід Бицюра отримає меншу довіру виборців від Черкашина, то хтозна чи далі триматиметься посади заступника міського голови. А це знову ж таки іміджеві втрати партії.

Але є одне «але», яким своїх однопартійців з тернопільської «Свободи» зможе задобрити Сергій Надал.

Найближча сесія міської ради запланована на 24 липня. Одним з питань порядку денного сесії буде внесення змін до бюджету м. Тернополя (громади) на 2019 рік. Розглядатиметься це питання також в частині виділення коштів на міські округи Тернополя.

Тобто міські депутати, які відповідальні чи обрані по округах, ділять перевиконання бюджету для того, щоб сподобатися своїм виборцям. Тим самим здобути електоральні бали на найближчі місцеві вибори.

Більше коштів на потреби округу прямо пропорційне депутатській вірності Сергію Надалу. При затвердженні змін до бюджету громади буде помітно, хто зі «свободівців» підтримує міського голову, а хто його заступника. 

Політична верхівка держави веде мову про дострокові місцеві вибори після парламентських. Результати голосування 21 липня покажуть рейтинг «Свободи» в обласному центрі.  

Це буде за щастя, якщо «Свобода» отримає більше голосів, ніж Руслан Кошулинський в першому турі. Однак, не кожен чинний міський депутат-«свободівець» у новій каденції збереже свій мандат.

А згодом десятирічна гегемонія «Свободи» в Тернополі закінчиться лише кількома голосами в мерії на Листопадовій.

Сергія Надала все ж пам’ятатимуть і разом з ним численні земельні скандали. Бо він зможе зберегти своє політичне майбутнє, якщо змінить партію. Для прикладу, замовить про нього в «Голос» Максим Черкашин.              

 Назар Наджога

Читайте також: Тернопільська міська рада на порозі розколу разом з міською “Свободою”

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE