Politerno > Україна і світ > Зеленський жорстко “наїхав” на силовиків Житомирщини через бурштин. Як це було (Відео)

Зеленський жорстко “наїхав” на силовиків Житомирщини через бурштин. Як це було (Відео)

  • 12 Серпня, 2019
  • 2232 Переглядів
  • Comments Off

Президент Володимир Зеленський доручив звільнити керівників поліції у 9-районах та голів СБУ у Рівненській, Волинській та Житомирській областях через причетність до схем із незаконного видобутку бурштину.

Це сталось під час наради за участю президента у Житомирі.

Також він хотів почути прокурора області, але той знаходиться у відпустці.

За даними президента, проблема незаконного видобутку бурштину загострилася у 2014 році.

У свою чергу, керівник Національної поліції Сергій Князєв доповів, що боротьба з цим важлива для Волинської, Житомирської та Рівненської областей.

“Ми почнемо працювати по всіх прізвищах у цих трьох областях, щоб вони збирали свої речі і змінили адресу свого існування, змінили країну свого життя. Це буде найм’якший варіант.

У цій схемі і Нацполіція, і Служба безпеки, і таке інше. У Житомирській області, я так розумію Олевський і Овруцький райони. Керівників райвідділів поліції я дуже прошу звільнити”, – сказав Зеленський.

“Зробимо”, – відповів Князєв. 

У залі додали, що проблема є і в Коростенському районі, – начальник Нацполіції пообіцяв розібратися комплексно.

Зеленський також спитав керівника поліції області: “Що у вас відбувається в області?”. Той відповів, що йде боротьбі з незаконним видобутком бурштину.

“Вам приємно, що про вашу поліцію кажуть, що “всі теж у схемі”?”, – дорікнув глава держави.

Начальник поліції області відповів, що викрили начальника Олеського району,  та й загалом результати діяльності за останні 3 роки покращилися: “Ми майже припинили масовий видобуток. Зупинити практично нереально, бо треба дуже великі сили”.

Зеленський перервав його: “Я вам не вірю. Я буду говорити з керівником. Я теж вам рекомендую дуже покинути свою посаду. Я буду говорити з паном Князєвим. За 4 роки ви кажете, ви припинили, – а в нас є економічні висновки, що ви тут припинили, хто припинив.

Знаючи, що ми прилітаємо, припинили. Ну, і про польську біржу – окремо, якщо хочете, послухайте… Може, ви й нормальна людина і у схемі не були, але ви не можете нічого зробити з піратами бурштиновими”.

“Служба безпеки теж у цій схемі”, сказав Зеленський голові Служби безпеки в області .

Відповідь, що СБУ працює і управління вилучило понад 13 тонн бурштину, Зеленського не задовольнила: “Ми змінимо голову Служби безпеки у Житомирській області. Я хотів би, щоб Іван Геннадійович Баканов розглянув іншу кандидатуру”

Почувши, що прокурор області у відпустці, президент заявив: “У якій відпустці? За межами України? А коли відпустка почалася? А є заява з датами? Я хочу побачити, коли він пішов у відпустку. А ви можете нам доповідь з приводу бурштину і тих прокурорів, хто кришує?”..

Під час наради президент заслухав заступника прокурора області Олега Мостиховського про протидію схемам у бурштинокопанні, але за кілька хвилин перебив його.

“Ви кажете мені зараз про дрібниці, якісь штрафи, якась група працює. Ми говоримо про глобальну проблему. І хочемо вирішити цю проблему. А ви зараз мені зовсім не допомагаєте”, – обурився Зеленський.

Він запитав, чи знає заступник прокурора головного лісівника Житомирщини Курінського Андрія Борисовича.

Дивіться на відео з 18 хвилини.

В цей час сам Курінський підвівся, і Зеленський вже звернувся до нього:

“Доброго дня. Ну, ви в цій схемі, мені пишуть. Дивно? Ну як дивно? У мене є статистика, ви в цій схемі, все вирішується через вас. Наклеп? Ким наклеп? Ну, ви нічого не знаєте? Що відбувається в цілому в області? Ви на нас дивитесь, як на… вибачте, не хочу казати, бо в ефірі ми”.

“Нам кажуть, ви в схемі. Ви особисто. О, ще є такий бандит “Пірат” Віктор Олійник. І про нього нічого не знаєте? Не знаєте цю людину навіть? Угу… Зрозумів вас. Ну добре, будемо по-іншому. А дуже хочете працювати? Ви не корисні державі. Не корисні”, – сказав Зеленський.

Після цього новопризначений голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко розповів, що в області останні 5 років “вакханалія і корупція” і додав, що ініціюватиме аудит усіх лісових господарств області.

Зеленський знову повернувся до Курінського:

“Ви скільки років працюєте? 5 років. Це все при вас виходить. Розумієте? Саме 5 років розграбувань. Якщо ви не потрібні державі, можете піти пошукати іншу роботу? Ви можете сам звільнитися? Чи будете, як податківці – вони з однієї області тікають від нас в іншу. Можна домовитись, що звільняєтесь і все. Коли треба? Треба 5 років тому, я вже це зрозумів. Тому треба, якщо можна, завтра. Можна? Так. Дякую вам”, – підсумував Зеленський.

У підсумку, президент Володимир Зеленський зажадав звільнення керівників поліції у 9-районах та голів СБУ у Рівненській, Волинській та Житомирській областях.

“Звертаюся до пана Князєва (глави Нацполіції Сергія Князєва – ред.) і Баканова (в.о. глави СБУ Іван Баканов – ред). І так, Рівненська область: Рокитнівський, Дубровицький, Володимирецький, Зарічненський і Сарненський райони – керівників райвідділів, будь ласка, звільніть. Вони не допомагають нашій країні, а потім ми розберемось, хто в схемі з них, а хто ні. Житомирська область – Олевський та Овруцький райони і Волинська область – Ратнівський і Любешівський райони. Це я до пана Князєва. До пана Баканова – змінюйте голів СБУ у трьох областях: Рівненська, Волинська і Житомирська області”, – заявив Зеленський.

Заступник голови ОП з економічних питань Олексій Гончарук зазначив, що Україна могла б офіційно отримувати мільярди доларів за видобуток бурштину, а натомість варварськими методами коштовне каміння добувають незаконно і вивозять за кордон.

Гончарук порадив звільнити очільників всіх правоохоронних органів (СБУ, прокуратури, поліції) у районах, де видобувають бурштин, бо вони працюють заодно і на руку бандитам.  

Також Гончарук натякнув, що до схеми причетні і регіональні очільники держлісагентства і держгеонадр.

За його словами, ці люди мають добровільно написати заяви про звільнення за власним бажанням.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час візиту на Житомирщину призначив нового голову облдержадміністрації Віталія Бунечка.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE