Politerno > Україна і світ > Цемаха у Нідерландах визнали підозрюваним, а не свідком у справі MH17

Цемаха у Нідерландах визнали підозрюваним, а не свідком у справі MH17

  • 11 Вересня, 2019
  • 870 Переглядів
  • Comments Off

Нідерландські слідчі перекваліфікували виданого РФ бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, якого раніше вважали ключовим свідком у справі MH17, у підозрюваного.

Про це йдеться в інтерв’ю DW депутатки Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі.

“За її словами, міжнародна слідча група (JIT) і нідерландський прокурор поширили лист, в якому говорилося про те, що відповідно до недавньої інформації, що з’явилася цього літа, тепер Цемаха розглядають в якості одного з підозрюваних”, – зазначила Пірі.

На думку Пірі, вимога Росії віддати їй Цемаха свідчить про те, що Москва визнає свою провину в катастрофі “Боїнга” рейсу MH17.

Як відомо, прокуратура Нідерландів попросила РФ видати Цемаха, якого Україна передала Росії згідно з умовами обміну полоненими.

Нагадаємо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

Президент Володимир Зеленський заявив, що домовленості президента України Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним були виконані в повній мірі обома сторонами.

Перед цим Київський апеляційний суд звільнив з-під арешту колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха, який може свідчити у справі збиття малазійського літака МН-17. 

Прокуратура вимагала залишити підозрюваного під арештом, заявляючи, що він може втекти.

За словами прокурора Олега Пересади, Цемах та ексначальник штабу так званого “Міністерства оборони “ДНР” Дмитро Купріян (“Батя”) можуть дати свідчення на міжнародному судовому процесі у справі MH17.

Напередодні 40 євродепутатів, серед них і Каті Пірі, звернулися до президента України Володимира Зеленського з письмовим проханням не вносити Цемаха до списку осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ.

Серед іншого автори листа вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи авіалайнера MH17.

Звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха Пірі назавала “тривожним” сигналом.

Згодом він був виданий РФ у числі інших засуджених в Україні росіян.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE